SP.A Aalst weert 'te radicale' kandidate met hoofddoek

SP.A Aalst weert 'te radicale' kandidate met hoofddoek

Foto: sp.a

AALST - De SP.A in Aalst weert Fatmagül Bilge van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De 26-jarige vrouw had gezegd dat ze haar hoofddoek zou dragen tijdens de gemeenteraad. 'Kan niet', vond de Aalsterse partijtop. En er waren nog elementen die ervoor gezorgd hebben dat ze niet meer op de lijst mocht staan.

Fatmagül Bilge is de dochter van de voorzitter van de Turkse moskee in Aalst. Naar verluidt maakte ze vanop de achtste plaats een behoorlijke kans om gemeenteraadslid te worden. In de precampagne liet ze zich al fotograferen met hoofddoek. 'Dat ze erop stond om die ook te dragen in de gemeenteraad, vonden wij erover', zegt de Aalsterse SP.A-voorzitter Dirk De Pauw.

In Aalst heet het dat Bilge behoorlijk radicaal is in haar geloofsovertuiging. In een lokaal debat bleef ze vaag over wat ze denkt over de sharia, de islamitische wet. 'Ik heb dat uitgeklaard, maar dat volstond blijkbaar niet. Mijn hoofddoek was plots een staatszaak', zegt Bilge.

'De voorzitter en schepen van Integratie Dylan Casaer hebben me gezegd dat ik mijn kandidatuur maar beter kon intrekken, want dat aandringen geen zin had', zegt de kandidate zelf. 

'Er is de hoofddoek en een aantal uitspraken over de sharia en ook nog zaken die ze over de evolutietheorieën heeft gezegd. Alles samen is dat veel', zei De Pauw nog op Radio 1. 'Je kent iemand nog niet wanneer je hem of haar benadert. Als nadien uit gesprekken blijkt dat die persoon minder geschikt is dan gedacht, dan moet je knopen doorhakken', klonk het nog.

Geen vaste lijn

De Vlaamse socialisten houden inzake hoofddoeken in openbare functies geen vaste lijn aan. Een nationale richtlijn daarover is er niet en komt er ook niet, zegt SP.A -voorzitter Bruno Tobback in Het Laatste Nieuws. 'Er zijn 309 Vlaamse gemeenten. Elke partijafdeling stelt zijn eigen lijst op. Ik kan me daar onmogelijk telkens in moeien en ik wil dat ook niet, alleen al omdat ik niet alle achtergronden ken van elk individueel dossier.'

Corrigeer

MEER NIEUWS