In brouwerij Opwijk wordt voortaan alleen nog gebrouwen

Bottelarij Affligem sluit op 27 september

Bottelarij Affligem sluit op 27 september

De torenhoge bierbakken van Affligem Brouwerij verdwijnen uit Opwijk. Foto: ego

Opwijk -

Affligem Brouwerij BDS sluit haar bottelarij en opslagplaats op 27 september. Voortaan wordt er gebotteld in Alken. Hierdoor verliezen drie mensen hun baan. Maar de sluiting van de brouwerij in Opwijk is niet aan de orde, luidt het.

De overkoepelende bierreus Alken-Maes meldde het nieuws al eerder aan haar personeel. Op 1 oktober zouden de bottelarij en opslagplaats worden gesloten, kreeg het personeel half juni te horen. Het is nu bijna zo ver. Donderdag 27 september is de laatste werkdag in die afdeling van de brouwerij aan de Ringlaan en de Fabriek­straat. De torenhoog opgestapelde bierbakken zijn nu al uit het straatbeeld verdwenen.

De job van zeven mensen kwam op de tocht te staan, maar twee maanden geleden kregen slechts drie personeelsleden daadwerkelijk hun C4 in handen, mét een afscheidspremie. Eén iemand is overgeheveld naar de brouwerij van Mort Subite in Kobbegem, drie andere personeelsleden (van 56 tot 58 jaar) kregen brugpensioen aangeboden.

Overlast voor buren

‘We zaten in de bottelarij in Opwijk aan onze maximumcapaciteit’, zegt woordvoerder Lars Vervoort. ‘Bovendien is de bottelarij verouderd. Het was niet meer aangewezen om te investeren in veiligheid en milieu. Uitbreiding was ook geen oplossing, want die zou de omwonenden overlast berokkend hebben. Bovendien was er nog capaciteitsoverschot in Alken, waar een eventuele latere uitbreiding van de bottelarij minder hinder voor de buren zou meebrengen. Vanaf 28 september worden niet langer flesjes gevuld in Opwijk. Het bier wordt alleen nog in grote citernes gegoten en overgebracht naar Alken.’

Aan de brouwerij zelf wordt niet getornd. ‘Dat hebben we ook aan de gemeente bevestigd’, vervolgt Vervoort. ‘Het abdijbier Affligem zit nog altijd in de lift. We voeren almaar meer uit naar Frankrijk, Spanje, Italië, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook de streekbieren Op-Ale en Postel worden voort in Opwijk gebrouwen. In theorie kan de brouwerscapaciteit in Opwijk zelfs nog uitgebreid worden. Of die uitbreiding er komt, hangt af van hoe sterk de groei van Affligem zich doorzet.'

In de brouwerij in Opwijk, waar jaarlijks 250.000 liter bier – vooral Affligem – gebrouwen wordt, werken nu nog vijfentwintig mensen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio