Weduwe en zus van slachtoffer bang dat verdachte zal vluchten naar Bulgarije

‘Opdrachtgever' vrij op verjaardag van moord

Foto: CREDIT: Carlo Coppejans

GENT/LEMBEKE -

Dag op dag drie jaar na de moord op de 35-jarige Bernard Verstraete heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Gent de Bulgaarse opdrachtgever voor de moord vrijgelaten. De nabestaanden van de cafébaas uit Lembeke zijn met verstomming geslagen. Ze vrezen dat Tonislav Tonkov opnieuw naar Bulgarije zal vluchten.

Charlotte Verstraete, de zus van de vermoorde cafébaas, weet met haar woede geen blijf. ‘Elk jaar ga ik op 13september om 22.10uur naar de plaats waar mijn broer vermoord is. De KI spuwt in mijn gezicht door de opdrachtgever net vandaag vrij te laten. Die man heeft bovendien zijn vrijheid betaald met het geld dat mijn broer het leven kostte. Schandalig.'

Ook voor weduwe Sofie Delcourt is het een zware klap. ‘Ik slaag er met moeite in overeind te blijven. Ik heb een tweede job moeten aannemen zodat mijn kinderen niets te kort komen. Ik leef niet, ik overleef. En dan duwen ze mij nog dieper in de put. Het voelt alsof mijn man opnieuw vermoord is.'

Niet alleen bij de nabestaanden maar ook in gerechtelijke kringen werd gisteren met ongeloof gereageerd. Binnen het gerecht leeft de vrees dat Tonkov van zijn voorlopige vrijlating gebruik zal maken om naar zijn thuisland Bulgarije te vluchten. De speurders moesten hem al eens ophalen toen bleek dat hij de vermoedelijke opdrachtgever is voor de moord op Bernard Verstraete. Tonkov heeft een goede reden om te verdwijnen. De KI verwees hem en huurmoordenaar Nikolay Ivanov eerder dit jaar door naar assisen. Het proces zou normaal over enkele maanden beginnen. En hoewel Tonkov ontkent, hangt hem daar een erg lange celstraf boven het hoofd.

Naïeve optimist

De optimistische, ietwat naïeve Bernard Verstraete was een bekende figuur in het nachtleven van het Meetjesland. Het deed dan ook heel wat stof opwaaien toen zijn lichaam op zondag 13september 2009 door een voorbijganger werd gevonden in een speeltuintje aan het Godshuishammeke, pal in de Turkse buurt van Gent.

De recherche beet zich vast in het dossier maar het duurde maanden vooraleer de Bulgaarse huurmoordenaar Nikolay Ivanov in zijn thuisland gevat werd. Niet veel later werd daar ook de Bulgaarse ‘opdrachtgever' Tonkov opgepakt.

‘Toni is mijn vriend', had Bernard zijn vrienden en familie verzekerd in betere tijden. Hij had in korte tijd veel geld verdiend aan de verkoop van zijn restaurant Bernard's, maar hij gaf dat geld even snel weer uit. Met de overname van 't Cipierken, een wat weggestopt café op de markt van Eeklo, hoopte Bernard zijn verdwenen fortuin weer op te bouwen. Tonkov beloofde hem daarbij te helpen, maar het omgekeerde was waar.

De goedgelovige Bernard vertrouwde steeds grotere sommen toe aan zijn Bulgaarse zakenpartner. Het enige wat dat de cafébaas opleverde, waren loze beloftes voor meer geld. Op 13 september 2009 kwam het dieptepunt van hun ‘vriendschap'. Bernard moest van Tonkov met 30.000euro naar Gent rijden. Uit veiligheidsoverwegingen kreeg hij van Tonkov een bodyguard mee, Nikolay Ivanov. In het Godshuishammeke vermoordde Ivanov Bernard met zeven messteken, waarna hij naar Bulgarije vluchtte. Niet veel later vloog Tonkov hem met een zak geld achterna.

Een risico

Door de beslissing van de KI worden alle wonden voor de nabestaanden opnieuw opengereten. ‘Ik herken mijn ouders al drie jaar niet meer', zegt Bernards zus Charlotte. ‘Jules, het zevenjarige zoontje van Bernard, moet psychologisch begeleid worden. En mijn dochter, het petekind van Bernard, durft mij niet meer alleen te laten omdat ze denkt dat ik vermoord zal worden. En dan moet je weten dat Bernard alles voor Tonkov gedaan heeft. Het is om gek van te worden.'

‘Maandag volgt een eerste test. Dan moet Tonkov voor de rechtbank verschijnen voor het financiële luik van dit dossier', zegt Filip Van Hende, advocaat van de familie. ‘Ik weet niet of hij er zal zijn. De KI neemt in elk geval een risico door hem vrij te laten. Voor mijn cliënten is hij de grote schuldige in dit dossier, meer nog dan de moordenaar. Zijn vrijlating is een klap die ze moeilijk te boven zullen komen.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio