‘Opleiding voor baasjes van gevaarlijke honden’

Geraardsbergen -

Kristin Vangeyte, medewerkster van burgemeester Guido De Padt (Open VLD), wil een strenger reglement voor het houden van gevaarlijke hondensoorten.

Een Geraardsbergenaar die deze week werd veroordeeld voor bedreiging van een agent met zijn pitbull, een dame die in het stadscentrum na een aanval van een vechthond zwaar ten val kwam: dit zijn enkele recente incidenten die Kristin Vangeyte inspireren om te pleiten voor een verstrenging van het politiereglement.

Vangeyte is medewerkster van burgemeester Guido De Padt (Open VLD) en heeft zelf een hond. ‘Iedereen heeft het recht om een hond te houden maar wanneer je bepaalde hondenrassen in verkeerde handen laat opgroeien, kunnen die een bedreiging zijn voor andere mensen.’

Vangeyte wil daarom het politiereglement herzien. Nu al moet men een hond op openbare plaatsen aan de leiband houden. En een muilkorf is verplicht voor gevaarlijke honden. ‘Maar het politiereglement zegt niet welke rassen gevaarlijk zijn’, stelt Vangeyte vast.

Zij vraagt een brede omschrijving van welke honden als gevaarlijk gelden. En wie zo een potentieel gevaarlijke hond wil aanschaffen zou eerst een opleiding in een hondenschool moeten volgen.

Volgens Vangeyte is dat geen overbodige luxe. ‘Zoals al aangetoond in Duitslang heeft deze regeling duidelijk een lager aantal schadegevallen tot gevolg. De gevolgen van zo'n hondenagre-ssie moeten overigens niet worden onderschat. De medische kosten lopen vaak zeer hoog op.’

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio