Beke (CD&V): 'SP.A en Open VLD laten zich leiden door slechte peilingen'

Beke (CD&V): 'SP.A en Open VLD laten zich leiden door slechte peilingen'

Foto: mdl

Er zijn de voorbije dagen dreigende woorden gesproken. Door staatssecretaris John Crombez (SP.A) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bijvoorbeeld, die dreigden de regering te verlaten/op te blazen. Maar die andere regeringspartij, CD&V, mengt zich niet in de debatten. 'Ik pleit voor rustige vastheid', klinkt het bij voorzitter Wouter Beke.

Volgens Beke zijn al die harde woorden over nationale thema's 'profileringsdrang' in de aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen, 'ingegeven door slechte peilingen'.

De vermogensbelasting, fiscale amnestie, staatsgaranties voor banken, ... Volgens de CD&V-voorzitter wordt opnieuw gediscussieerd over de thema's die tijdens de regeringsonderhandelingen op tafel lagen. 'In het regeerakkoord staat wat we wel en niet doen, en al deze nieuwe discussies zijn profileringsdrang', zei Beke in De Ochtend op Radio 1.

'De SP.A en Open VLD laten zich opjagen door peilingen, terwijl net in Nederland is aangetoond dat die niet altijd kloppen', vult Beke aan. 'De gemeenteraadsverkiezingen worden gekaapt, sommigen doen dat met nationale thema's, anderen doen dat met een vermageringsboek (verwijzend naar Bart De Wever van N-VA, nvdr).'

'Ik denk dat de Vlaming verstandig genoeg is om te beseffen dat het nu gaat over wie zijn gemeente zal besturen en dat deze onderwerpen niet aan de orde zijn', aldus Beke. 

In de peilingen gaat het ook CD&V niet voor de wind. En de uitslag in Nederland, waar de christendemocraten van de CDA werden weggeblazen, is ook weinig bemoedigend voor Bekes partij. 'Maar je kan moeilijk vergelijken', vindt Beke. 'De CDA verloor niet door haar programma, maar betaalt de prijs van steun aan een minderheidskabinet. Trouwens in Duitsland staat de CDU sterk onder leiding van Angela Merkel, in Vlaanderen hebben we Kris Peeters, ... De vergelijking met de CDA gaat niet op.'

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S