ING ziet België in recessie belanden

ING ziet België in recessie belanden

Foto: AP

ING verwacht dat de Belgische economie dit jaar 0,2 procent krimpt, en gaat uit van een zeer geringe groei in 2013 van 0,9 procent. Dat zegt ING-econoom Philippe Ledent.

ING stelt de vooruitzichten voor de Belgische economie naar beneden bij. Waar in het voorjaar nog werd uitgegaan van een groei dit jaar van 0,5 procent en 1,2 procent volgend jaar, ziet de bank dit jaar een negatieve groei van 0,2 procent en een groei van 0,9 procent in 2013.

ING gaat uit van een recessie van de Belgische economie, met een krimp in het derde kwartaal van 0,2 procent. In het vierde kwartaal zou er opnieuw licht positieve groei zijn (+0,2 procent). 'We verwachten tegen dan een positieve evolutie in de Europese schuldencrisis, wat moet zorgen voor meer vertrouwen', aldus Ledent.

Werkloosheid

De werkloosheidsgraad zou volgens ING stijgen van 7,2 procent richting 7,5 procent in 2013. De werkgelegenheid zou dit jaar stagneren, en volgend jaar zouden 10.000 banen bijkomen. Dat is heel weinig. In een normaal jaar is de Belgische economie goed voor 60.000 banen.

Er wordt een inflatie verwacht in 2012 van 2,8 procent, en een overschrijding van de spilindex in november.

Tekort

De Belgische economie doet het overigens behoorlijk in vergelijking met andere Europese economieën, zeker qua overheidsfinanciën. ING heeft er vertrouwen in dat het begrotingstekort dit jaar beperkt kan worden tot 2,8 procent.

Om het tekort in 2013 te beperken tot 2,1 procent en in 2015 tot een evenwicht te komen, zijn evenwel bijkomende besparingen nodig. Ledent verwacht dat (cumulatief) 11 tot 15 miljard euro bijkomende besparingen nodig zullen zijn tegen 2015.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees