Nu ook barstjes gevonden in reactorvat Tihange 2

Nu ook barstjes gevonden in reactorvat Tihange 2

De centrale van Tihange Foto: reuters

Er zijn barstjes gevonden in het reactorvat van de kernreactor van Tihange 2, vergelijkbaar met die in het reactorvat van Doel 3. Er komt voorlopig geen opstart van de twee kernreactoren. Dat heeft energieleverancier Electrabel donderdagmiddag bekendgemaakt op een persbriefing.

Bij een eerste analyse van het reactorvat van Tihange 2 werden barstjes vastgesteld in de bovenste ring, waardoor de kernreactor zeker niet opnieuw opgestart zal kunnen worden. De barstjes kunnen immers leiden tot scheurtjes, wat erg gevaarlijk is.

Een team van binnen- en buitenlandse experts zal de kernreactor nu grondig controleren om de veiligheid te kunnen verzekeren. Voorlopig is er geen gevaar, maar de reactor zal wel langer blijven stilliggen.

Volgens een woordvoerster van Electrabel gaat het om voorlopige resultaten en bevestigen die gelijkaardige indicaties in Tihange 2 als in Doel 3, met name ‘insluiting van waterstof’ in het reactorvat.

Minder ernstig

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) bevestigt dat Electrabel hen ingelicht heeft dat er indicaties zijn dat dezelfde gebreken voorkomen in het reactorvat van kerncentrale Tihange 2 als die die eerder aan het licht kwamen bij Doel 3. Electrabel zegt volgens het Fanc wel dat het probleem minder ernstig is in Tihange.

Oorspronkelijk zou Tihange 2 begin oktober opnieuw opstarten. dat zal nu niet gebeuren. Eerst moet het hele probleem grondig in kaart worden gebracht. Pas daarna volgt de beslissing.

Het Fanc wacht nog met uitspraken over de vaststellingen tot er een definitief rapport is. Dat wordt verwacht in de loop van volgende week, zegt Fanc-woordvoerster Karina De Beule.

Eind juni werden barstjes aangetroffen in het reactorvat van Doel 3. De firma die dat vat gemaakt had, bleek ook verantwoordelijk te zijn voor dat in Tihange 2. Daarom werd beslist om ook daar tot een grondige controle over te gaan. Ondertussen liggen beide kerncentrales stil. Over Doel 3 loopt nog een grondig onderzoek. De Beule verwacht daar resultaten van in december, of misschien al in november. Op basis daarvan komt er een evaluatie.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees