Kredietvolume blijft op hoog niveau, kredietvraag stokt

Bedrijven vragen nog steeds weinig kredieten aan

Bedrijven vragen nog steeds weinig kredieten aan

Foto: ivan put

Ondanks de zeer lage rentevoeten blijven bedrijven minder kredieten aanvragen. Dat is niet alleen een gevolg van de economische crisis, maar mogelijk ook van structurele problemen. Dat meldt Febelfin, de federatie van de financiële sector.

Het aantal kredietaanvragen door ondernemingen is in het tweede kwartaal voor de vierde keer op rij gedaald, zo blijkt uit Febelfins barometer voor kredieten aan ondernemingen. Die daling houdt vermoedelijk verband met de moeilijke economische context, zegt Febelfin.

Toch zijn er ook potentieel structurele problemen, luidt het. Febelfin haalt als voorbeelden de financiering van startende kmo's, de kredietverlening aan kmo's in precaire financiële nood of de financiering op de lange termijn van door de overheid te identificeren duurzame maatschappelijke projecten aan.

Zuurstof

Febelfin onderzoekt daarom 'op welke manier extra zuurstof kan worden gegeven aan de economie'. Het denkt aan de creatie van projectobligaties en kmo-fondsen. 'De sector wil komen tot een waaier aan instrumenten die de overheden en andere partijen flexibele financieringsmogelijkheden bieden', heet het.

Febelfin schuift zelf twee pistes naar voor: projectobligaties en kmo-fondsen. Bij het eerste zou het gaan om obligaties uitgegeven voor concrete projecten, zoals infrastructuurwerken of ziekenhuisprojecten.

De bedoeling is dat ook particulieren op dergelijke obligaties zouden kunnen inschrijven, luidt het bij Febelfin. In de kmo-fondsen zouden kmo's verzameld worden met een bepaalde gemeenschappelijke eigenschap, bijvoorbeeld duurzame kmo's. Het gaat nog om voorlopige pistes, benadrukt men bij Febelfin.

Lager

Het aantal kredietaanvragen door ondernemingen lag in het tweede kwartaal ruim 12 procent lager dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. De 'gemiddelde gewogen interestvoet' bedroeg in juni 3,07 procent. 'Dat is slechts een zucht verwijderd van het historische dieptepunt van 3,05 procent dat in september 2010 werd opgetekend.'

De barometer voor kredieten aan ondernemingen is een driemaandelijkse rondvraag bij de belangrijkste marktspelers.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees