Pensioenfondsen tweede pijler boeken 4,58% winst

De Belgische pensioenfondsen van de tweede pijler (beroepsgebonden aanvullend pensioen) hebben in de eerste helft van 2012 een positief rendement van 4,58 procent behaald. Dat blijkt uit de resultaten van een tussentijdse enquête van de Belgische Vereniging van Pensioeninstellingen.

Rekening houdend met de inflatie bedroeg het reëel netto-rendement 3,28 procent.

Philip Neyt, voorzitter van de BVPI, haast zich echter om het belang van de kortetermijnredementen te nuanceren. 'Pensioenfondsen zijn een investering op (zeer) lange termijn. Nu meer dan ooit, want we gaan later op pensioen en leven langer, dus kan de pensioeninstelling op nog langere termijn beleggen. Op die manier kunnen we wel een paar stormen doorstaan', zo verwijst hij naar de financiële crisis.

Op 30 juni waren de activa van de Belgische tweede pijler pensioenfondsen verdeeld over 53 procent obligaties, 34 procent aandelen, 6 procent vastgoed, 3 procent liquiditeiten en 4 procent in andere beleggingen, zoals verzekeringsproducten en investeringen in infrastructuur.

Waar de pensioeninstellingen vroeger het grootste deel van de obligaties bij de overheden hadden staan, hebben ze nu steeds meer bedrijfsobligaties in hun portefeuille. 'Dat is niet enkel om te spreiden, maar ook omdat die staatsobligaties niet langer zonder meer een 'veilige haven' zijn', aldus Neyt nog.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees