'Vlaamse partijen moeten ontslag Bourgeois vragen'

'Vlaamse partijen moeten ontslag Bourgeois vragen'

Foto: photo news

LINKEBEEK - De vier Vlaamse partijen die het akkoord over de zesde staatshervorming hebben goedgekeurd, moeten het ontslag eisen van minister Geert Bourgeois (N-VA). Dat zegt de niet-benoemde burgemeester Damien Thiéry (FDF) van Linkebeek. Hij reageert daarmee op de "illegale daad" van Bourgeois, die de provinciegouverneur de opdracht gaf de oproepingsbrieven in de zes faciliteitengemeenten zelf te versturen.

Die Nederlandstalige oproepingsbrieven voor de verkiezingen van 14 oktober zijn woensdag in Linkebeek aangekomen. Volgens Thiéry wordt de gemeentelijke administratie nu overspoeld door aanvragen van burgers om een Franstalige versie te krijgen. Bourgeois handelt niet alleen tegen de wet, zegt Thiéry, hij geeft ook blijk van 'onverantwoordelijkheid'.

'Als we echte communautaire vrede willen bereiken, moeten de Vlaamse partijen die het institutioneel akkoord hebben getekend, het ontslag van Bourgeois vragen', aldus Thiéry. Zelf ontkent Bourgeois dat hij iets onwettigs gedaan heeft. Omdat het versturen van de oproepingsbrieven in het verleden niet zonder moeilijkheden gebeurde en er ook nu weer problemen dreigden, besloot hij de gouverneur de brieven te doen versturen, in plaats van de lokale besturen.

Ook Groen klaagt

Intussen klaagt ook de Vlaamse oppositiepartij Groen over Bourgeois. 'De formaliteiten voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen zijn een regelrechte ramp', laakt Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron. 'De oproepingsbrieven supervroeg versturen in de faciliteitengemeenten, ja, daar waren zijn diensten wel toe in staat. Maar de rest van Vlaanderen kan stikken.'

Caron klaagt dat onder meer 'foute formulieren werden verspreid, dat er onduidelijkheid is over wie voordrachten mag ondertekenen, dat de lijstenverbinding werd vergeten op het geëigende document en dat de partijen niet weten waar ze hun lijsten moeten indienen".
 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S