Schatkist wil kwart meer ophalen met obligatie-uitgiftes

De schatkist heeft nu al haar financieringsdoelstellingen voor het volledige jaar bijna helemaal gehaald. Ze trekt daarom de doelstellingen op - van 36,35 naar 43,8 miljard euro - en verwacht vooral meer van de uitgifte van lineaire obligaties (OLO's). De verwachte opbrengst uit staatsbons wordt verder teruggeschroefd.

Dat staat in de tweede update van de financieringsbehoeften en het financieringsplan voor 2012 van de Belgische schatkist.

Met de uitgifte van OLO's werd al ruim 98 procent van de vooropgestelde 31,5 miljard euro opgehaald. Het geplande bedrag wordt daarom met een vijfde verhoogd tot 38,25 miljard euro.

Ook de doelstellingen voor EMTN-programma's en 'Schuldscheine' (leningen naar Duits recht) worden opgetrokken, van 2,5 naar 3,5 miljard euro.

De staatsbons waren dit jaar, door de lage rente, niet zo'n succes. Oorspronkelijk wilde de schatkist er 6 miljard mee ophalen, maar dat werd later bijgesteld naar 500 miljoen euro. Nu verlaagt de schatkist de doelstellingen nog eens tot 200 miljoen.

De staatsbons brachten dit jaar tot nu toe iets meer dan 127 miljoen euro op. Er is nog een uitgifte gepand in december.

De schatkist zal de meeropbrengst 'aanwenden voor de prefinanciering van 2013 en om de kortetermijnschuld af te bouwen', luidt het.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees