Kris Peeters: 'Ik volg situatie Ford Genk op'

Kris Peeters: 'Ik volg situatie Ford Genk op'

Foto: belga

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zegt dat hij het dossier van Ford Genk altijd goed heeft opgevolgd en dat hij dat zal blijven doen. Peeters herinnert er ook aan dat de Vlaamse steun afhankelijk is van het nakomen van afspraken rond investeringen en werkzekerheid.

In een reactie op de berichten rond Ford Genk laat minister-president Peeters weten dat hij het dossier van Ford Genk al 'geruime tijd' opvolgt. 'Ik heb hieromtrent dan ook reeds verschillende contacten gehad in het verleden. En ik volg de situatie verder op via mijn contacten bij Ford Europe', zo laat Peeters verstaan.

Vlaanderen besliste in juni nog om 28,1 miljoen euro strategische steun te voorzien voor de bouw van de nieuwe Ford Mondeo in Genk. Aan de uitbetaling van de Vlaamse steun is wel de voorwaarde gekoppeld dat de beloofde investeringen worden uitgevoerd en dat de tewerkstelling in de Ford-vestigingen in Genk en Lommel gegarandeerd blijft tot 2020.

'Maar als er geen investeringen komen, is er ook geen steun. En als de tewerkstelling lager ligt dan afgesproken, zal dit in het steunbedrag verrekend worden', aldus Peeters.

Herstructurering

Vanmorgen berichtte de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal dat de Amerikaanse autobouwer Ford aan een herstructureringsplan voor Europa werkt. Dat plan zou de sluiting van een fabriek inhouden, mogelijk Ford Genk.

Het nieuws lokte reacties uit, onder meer bij Lode Vereeck, LDD-fractieleider in het Vlaams Parlement. Hij riep Peeters op om snel duidelijkheid te eisen bij de Ford-directie. 'De minister-president moet zo snel als mogelijk de huidige onzekerheid wegnemen.'

Enkele PVDA-leden hebben rond 14 uur tijdens de ploegenwissel pamfletten uitgedeeld aan de poorten van de Ford-fabriek in Genk. In die pamfletten eist de partij spijkerharde garanties voor de toekomst van de fabriek. Dezelfde tekst is ook als open brief aan Vlaams minister-president Kris Peeters overgemaakt.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees