'Geen enkele garantie voor Ford Genk'

 'Geen enkele garantie voor Ford Genk'

'Geen enkele garantie voor Ford Genk' Foto: © Mine Dalemans

De vakbonden van Ford Genk kregen donderdagnamiddag geen geruststellend nieuws van topman Stephen Odell in Keulen. Geruchten over een sluiting van de fabriek wou de directie 'niet bevestigen, noch ontkennen'.

De vakbonden van Ford Genk kregen deze donderdagnamiddag geen geruststellend nieuws van topman Stephen Odell in Keulen. De bonden waren naar Keulen afgezakt om duidelijkheid te eisen over de toekomst van Ford Genk, na berichten vandaag in de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal dat Ford Genk zou kunnen dichtgaan als onderdeel van een Europees herstructureringsplan.

De top van Ford Europa wil dat bericht 'niet bevestigen, noch ontkennen'. De huidige planning om de nieuwe Ford Mondeo vanaf oktober 2013 in Genk te produceren wordt aangehouden.

'Maar het gaat om een huidige planning, geen definitieve planning,' meldt Luc Prenen, die voor de christelijke vakbond ACV naar Keulen is getrokken. Ook, wat de investerings- en werkgelegenheidsgaranties tot 2020 betreft in het kader van het Toekomstcontract kregen de bonden enkel te horen dat de planning overeind blijft, maar garanties kwamen er niet.

'Enerzijds wil men ons geen garanties geven om geen onrust te zaaien in andere Europese vestigingen. Anderzijds worden er volgende weken pas knopen doorgehakt tijdens een nieuw overleg in Detroit over de toekomst van Ford Europa,' reageert Prenen.

Hij keert naar eigen zeggen 'ongerust' terug naar Genk: 'We moeten eerlijk zijn aan de achterban. Het goede nieuws is dat de productie van de nieuwe Mondeo niet opnieuw wordt uitgesteld. Maar dat is het zowat. Op elk ander punt hebben geen enkele garantie gekregen. De grote onzekerheid zal dus nog even blijven.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees