'Ebola bedreigt grote Congolese steden'

'Ebola bedreigt grote Congolese steden'

Foto: EPA

De uitbraak van ebola in Congo dreigt de grote steden te bereiken, als ze niet snel onder controle wordt gebracht. Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het dodental is in een week tijd verdubbeld.

Er zijn nu al 31 doden gevallen in Congo, waaronder vijf gezondheidswerkers. Ebola is een uiterst besmettelijk virus dat zware bloedingen veroorzaakt en 90 procent van de slachtoffers doodt.

'De epidemie is niet onder controle', zegt woordvoerder Eugene Kabambi van de WHO vanuit de Congolese hoofdstad Kinshasa. 'Integendeel, de situatie is heel, heel ernstig'. 

'Als er nu niets gebeurt, dan kan het virus doordringen tot in de grote steden.'

Kabambi zegt dat er naar schatting 2 miljoen dollar nodig is om de nodige maatregelen te nemen. 

De uitbraak is wellicht veroorzaakt door besmet jachtvlees in een klein dorpje. De ziekte maakte al slachtoffers in twee dorpen in de noordoostelijke provincie Orientale.

Volgens de laatste gegevens van de WHO zijn momenteel 65 mensen mogelijk besmet met ebola. Nog eens 108 mensen worden zorgvuldig onderzocht en in het oog gehouden. 

Vorige maand stierven in Oeganda 16 mensen aan ebola. De uitbraak in Congo zou niet gerelateerd zijn aan de uitbraak in het buurland. 

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees