Milquet: 'Beslissing over heropstart Doel 3 en Tihange 2 niet voor eind 2012'

Milquet: 'Beslissing over heropstart Doel 3 en Tihange 2 niet voor eind 2012'

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet. Foto: belga

De uiteindelijke beslissing om de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2 eventueel opnieuw op te starten, 'kan pas ten vroegste eind 2012 worden genomen'. Dat herhaalt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet donderdag. Ze reageert zo op het nieuws dat in het reactorvat van Tihange 2 dezelfde gebreken zijn aangetroffen als bij Doel 3.

Milquet benadrukt dat ze 'uiterst waakzaam' is en blijft als op het nucleaire veiligheid aankomt. Zij en de rest van de federale regering verdedigen in het dossier drie prioriteiten: transparantie, waakzaamheid en de veiligheid van de burgers en de werknemers.

Het is pas wanneer Milquet over de analyses en adviezen van Electrabel, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en een panel van internationale experts beschikt, dat ze een voorstel voor een beslissing over Doel 3 en Tihange 2 aan de regering zal voorleggen.

De minister benadrukt dat bij alle beslissingen de veiligheid van de bewoners de absolute prioriteit zal blijven. Met betrekking tot de twee stilgelegde reactoren is er op dit ogenblik geen enkel probleem, luidt het. De reactoren blijven stopgezet 'zolang de volledige resultaten van het onderzoek niet zijn afgeleverd'.

'Een goedkeuring om de reactoren opnieuw op te starten, kan, in voorkomend geval, pas worden gegeven wanneer er overtuigende argumenten zijn aangereikt en alle veiligheidsvoorwaarden zijn vervuld. De uiteindelijke beslissing kan pas ten vroegste eind 2012 worden genomen.'
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees