Pensioenfondsen keren Europese overheidsobligaties de rug toe

Pensioenfondsen keren Europese overheidsobligaties de rug toe

Philip Neyt, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Pensioenfondsen. Foto: Photo News

Europees overheidspapier is voor pensioenfondsen te riskant geworden. Je kan het dus maar beter afstoten, vindt Philip Neyt, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Pensioenfondsen.

BRUSSEL - De Belgische pensioenfondsen haalden tijdens de eerste helft van het jaar een gemiddeld rendement van 4,58 procent. Dankzij schitterende prestaties in juli en augustus, zo vernam de redactie, was dat begin deze maand zelfs al opgelopen tot 9,5 procent.

De financiële crisis bezorgt Neyt geen kopzorgen, maar dat heeft niets te maken met dat mooie rendement. ‘Pensioenfondsen zijn een investering op (zeer) lange termijn. Daardoor kunnen we wel een paar stormen doorstaan.

Hoe het gesteld is met de 66 pensioenfondsen (op 220) die enkele maanden geleden bij de toezichtautoriteiten (FSMA) een herstelplan moesten indienen, weet Neyt niet. Bij de FSMA wordt daarover ‘niet tussentijds gecommuniceerd’.

In een pensioenfonds is geen plaats meer voor Europees overheidspapier

Zowel aandelen als obligaties deden het de jongste maanden uitstekend. Toch vindt Neyt dat er in de portfeuille van een pensioenfonds eigenlijk geen plaats meer is voor Europees overheidspapier. Als beheerder van het Belgacom pensioenfonds voegde hij al de daad bij het woord.

Europese overheidsobligaties zijn ofwel veel te duur geworden en bieden daardoor nog rendementen van nauwelijks 1 tot 1,5 procent voor wie ze – zoals pensioenfondsen – bijhoudt tot de vervaldag, ofwel zijn ze veel te riskant.

‘Portugese overheidsobligatiesbijvoorbeeld, boden dit jaar al een rendement van 45 procent. Maar vorig jaar verloren ze de helft van hun waarde.‘Dat soort risico kan je niet beheren en je ertegen indekken kost handenvol geld en dus rendement’, zegt Neyt.

Nu wordt meer in obligaties belegd, ten koste van cash

Neyt blijkt niet alleen te staan. Gemiddeld beleggen de pensioenfondsen in ons land al vele jaren rond 35 procent in aandelen. Bij de kleinere fondsen loopt dat op tot bijna 40 procent.

Er wordt nu wel meer in obligaties belegd, ten koste van cash, maar de verhouding tussen overheids- en bedrijfspapier is op enkele jaren van tweederde-eenderde omgeslagen in 47-53 procent.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees