Parochie Sint-Macarius viert jarige kerk

Parochie Sint-Macarius viert jarige kerk

De parochianen van Nederboelare vieren het veertigjarig bestaan van hun kerk onder meer met een mis en een expo.

Nederboelare -

In 1972 werd de Sint-Macariuskerk ingewijd, een bekroning van de jarenlange inzet van de parochianen die ijverden voor de bouw van een eigen gebedshuis. Vandaag, veertig jaar later, wordt dat heuglijke feit herdacht met onder meer een expo.

In Nederboelare was er al in de 16de eeuw een parochiekerk maar die werd later afgeschaft. Het was pas in 1961 dat er opnieuw een pastoor werd aangesteld. Eerwaarde Leus droeg toen de mis op in een houten kerkje, eigenlijk een afgedankte legerbarak. De man kreeg van de bisschop meteen de opdracht om een nieuwe kerk te bouwen voor de Sint-Macariusparochie en dat zou een titanenwerk worden dat elf jaar in beslag zou nemen.

Een parochiaal comité zorgde voor de inzameling van de gelden door het organiseren van de meest uiteenlopende evenementen zoals een motorcross, papierslag en jumping. En er werden tonnen wafels verkocht en gegeten voor dat goede doel. Er werd intussen een parochiezaal gebouwd en die diende als tijdelijk kerkgebouw.

In 1972 was het dan zover en werd de eerste steen gelegd van een kerk die architecturaal zeer opvallend was. De markante hypermoderne betonnen toren en open kerkruimte met bijzondere kerkramen waren hun tijd ver vooruit.

Intussen zijn we veertig jaar later en het toenmalige enthousiasme omtrent de kerk is intussen wat getemperd. ‘De parochie leeft niet meer zoals vroeger’, stelt parochiemedewerker Patrick Franceus vast. ‘Ooit speelden we in de dekenij Geraardsbergen een voortrekkersrol. We namen heel wat initiatieven. Maar het is niet makkelijk om iedereen blijvend te motiveren.’

Toch blijven ‘het kerkje van de Reep’ en de parochie een ankerpunt voor verenigingen zoals KWB, Chiro en een ziekenzorgkern. En de parochiezaal biedt nog steeds onderdak aan tal van activiteiten.

Bisschop Van Looy

Zaterdag en zondag viert de Sint-Macariusparochie veertig jaar kerkwijding. Zaterdag 15 september is er om 16.30 uur een expo in de kerk en Harold Van De Perre, de man die destijds de glaspartijen ontwierp, geeft een rondleiding. Om 17.30 uur komt de Gentse bisschop Van Looy langs voor een plechtige misviering en om 19.30 gaat de glaskunstenaar nogmaals op ronde. Zondag 17 september is de expo vrij toegankelijk van 10 tot 17 uur.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio