Zeventig jaar commando- en parachutisteneenheid

Prins Filip viert mee met jarige para's

Prins Filip viert mee met jarige para's

Prins Filip aanschouwde gisteren de troepen in Schaffen. Foto: ibo

Schaffen -

De para's in Schaffen vierden gisteren de verjaardag van de oprichting van het Regiment Para-Commando. Prins Filip en minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) kwamen meevieren.

Het eerste bataljon parachutisten op de Citadel mag dan wel opgedoekt zijn, toch was het gisteren in Diest feest. De paracommando's van het Trainingscentrum voor Parachutisten in deelgemeente Schaffen vierden de zeventigste verjaardag van de oprichting van de commando- en parachutisteneenheden en de zestigste verjaardag van de oprichting van het Regiment Para-Commando. Prins Filip en Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) kwamen meevieren.

De twee verjaardagen werden herdacht met een defilé op het paradeplein in Schaffen. Speciaal voor de gelegenheid vloog een C130 over, om een eresaluut te brengen. Prins Filip werd daarna getrakteerd op een demonstratie van de paracommando's. Zij toonden hoe ze een gecrashte piloot evacueren in vijandig gebied. Daarvoor werden vier helikopters ingezet.

Eigenlijk was het de bedoeling om een valschermsprong te doen, maar door het slechte weer werd die sprong geannuleerd.

Prins Filip kreeg na het defilé en de demonstratie ook nog een rondleiding door de static show van de paracommando's. Daarbij ging bijzondere aandacht naar de stand van het bataljon waar hij zijn legerdienst vervulde.

Tijdens de festiviteiten gisteren droeg kolonel stafbrevethouder William Hoeven het bevel van de Lichte Brigade over aan kolonel stafbrevethouder Pascal Laureys.

Warm hart

De grootschalige festiviteiten en de massale aandacht daarvoor toonden gisteren aan dat Diest haar para's nog steeds een warm hart toedraagt.

In oktober 2010 besliste minister De Crem dat de Citadel in Diest de deuren moest sluiten in het kader van een herstructurering binnen Defensie. De manschappen van het Eerste Bataljon Para - dat meer dan 55 jaar gekazerneerd was op de Citadel - werden ondergebracht in verschillende divisies, waaronder de kazerne in Schaffen.

De Citadel wordt vanaf 2023 de nieuwe thuishaven van het Algemeen Ziekenhuis Diest, dat op het militaire domein een nieuwbouw zal neerzetten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio