Vrouw wiens pasgeboren baby overleed, blijft aangehouden

‘Kindje werd dood geboren’, zegt rapport

‘Kindje werd dood geboren’, zegt rapport

Hilde D.W. blijft nog twee weken aangehouden. Foto: pdv

Brakel -

De 39-jarige vrouw uit Brakel die aangehouden werd op verdenking van kindermoord, komt dan toch niet vrij onder voorwaarden. De raadkamer had haar vrijlating bevolen, maar het parket van Oudenaarde tekende beroep aan. ‘Onbegrijpelijk, want de vrouw kreeg een miskraam en er is dus geen enkel misdrijf gepleegd’, zegt haar advocaat Jo Decraeye.

Hilde D.W., die gescheiden is en bij haar ouders in Brakel woont, kreeg in de nacht van zondag 9 op maandag 10 september buikkrampen en bloedingen. Op het toilet kreeg ze barensweeën en is ze van een baby bevallen. Ambulanciers, die door haar ouders waren gealarmeerd, hebben in het toilet het kindje dood aangetroffen. De vrouw werd dinsdag door de onderzoeksrechter in Oudenaarde aangehouden op verdenking van kindermoord. Na een opname in het Sint-Elisabethziekenhuis in Zottegem werd ze naar de gevangenis in Brugge overgebracht.

De raadkamer besliste de vrouw vrij te laten onder voorwaarden maar het parket van Oudenaarde tekende daartegen beroep aan. Daardoor blijft de vrouw nog twee weken in de cel, tot de zaak voor de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling komt.

De advocaten Jo Decraeye en Wim De Pooter die in de raadkamer op de vrijlating hadden aangedrongen, reageren verbijsterd. ‘Wij zullen over twee weken opnieuw haar vrijlating vragen. ‘Onze cliënte is helemaal van slag en de gevangenis is geen plaats om het verlies van haar kindje te kunnen verwerken. Uit het autopsierapport is alvast gebleken dat het kindje dood ter wereld kwam. Volgens de wetsgeneesheer is de baby in de baarmoederhals gestikt. Uitwendig is aan het kindje niets te zien. Het feit dat de baby dood in het toilet werd aangetroffen, spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Vandaar ook dat van een verdacht overlijden werd uitgegaan.’

Paniek

‘Het staat vast dat mijn cliënte nooit de dood van haar kindje heeft gewild. Ze heeft ook geen handelingen gesteld om het kind te doen lijden. Op het ogenblik van de geboorte was ze helemaal in paniek en ook bij haar ouders was de paniek groot. Door omstandigheden deed ze aan een soort van zwangerschapsontkenning. Ze had wel een vermoeden dat ze zwanger was, maar ze verdrong die realiteit. Eigenlijk gaat het om een gezinsdrama. Zowel de vrouw als haar familie zullen begeleiding nodig hebben om het drama te verwerken.’

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio