VVD wil met PvdA, PvdA wil met VVD

VVD wil met PvdA, PvdA wil met VVD

De Nederlandse premier Mark Rutte. Foto: Novum DIRK HOL

VVD-leider Mark Rutte wil dat wordt onderzocht of een kabinet kan worden gevormd met 'ten minste de VVD en de PvdA'. Ook andere partijen zouden aan zo’n kabinet mee kunnen doen. Diederik Samsom van de PvdA wil ook wel met de VVD samenwerken. Er heerst wel onenigheid tussen de twee winnaars over een eventuele deelname van de SP aan de regering.

Rutte zei vrijdagochtend dat hij samen in zee wil gaan met de PvdA na zijn vertrek bij demissionair minister Henk Kamp, die donderdag werd aangesteld als verkenner voor de kabinetsformatie in Nederland.

Rutte gaf ook aan dat de VVD niet zal deelnemen aan een coalitie met de SP en de PvdA. Hij filosofeerde ook met Kamp over de informateur die moet worden aangesteld, maar namen wilde hij niet noemen.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom wil dat ten minste met de VVD en de PvdA een kabinet geformeerd wordt. Anders dan VVD-leider Mark Rutte, wil Samsom dat in elk geval de SP bij de formatie betrokken wordt als er sprake is van meer dan twee partijen. Dat zei hij vrijdag na een bezoek aan Henk Kamp, de verkenner bij de kabinetsformatie.

Volgens Samsom kunnen er redenen zijn om meer dan twee partijen bij de onderhandeling te betrekken, bijvoorbeeld met het oog de stabiliteit van een nog te vormen kabinet.

Wilders gaat in oppositie

Ondertussen heeft Geert Wilders, partijleider van de Partij Voor de Vrijheid (PVV), zoals verwacht aangekondigd in de oppositie te zullen stappen. Wilders, wiens partij zwaar moest inleveren tijdens de verkiezingen, ging nog kort langs bij verkenner Kamp. Achteraf stelde hij 'keihard oppositie te zullen voeren tegen het vreselijke beleid dat ongetwijfeld zal komen'.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees