België vreest Europese begrotingsboete

België vreest Europese begrotingsboete

Minister van Financiën Steven Vanackere. Foto: BELGA

Omdat de Belgische regering pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober op zoek gaat naar bijsturende besparingen, komt ons land opnieuw in het vizier van de Europese Commissie. Europa zal bij het begrotingstoezicht enkel maatregelen van voor 15 oktober in rekening brengen. Minister van Financiën Steven Van Ackere vreest 'stresserende gesprekken' met Europa over de begroting voor 2013.

NICOSIA - Van Ackere deed zijn uitspraak op zijn Facebook-pagina, nadat hij op het regeringsvliegtuig naar de Ecofin urenlang had gesproken met eurocommissaris Olli Rehn. Die liet de Belgische minister weten dat Europa bij het toezicht op de Belgische begroting enkel rekening zal worden houden met maatregelen die genomen worden voor 15 oktober.

Wat betekent dat België sowieso zal zakken voor zijn Europees begrotingsexamen. De Belgische regering wil namelijk pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober een nieuwe begrotingsronde organiseren om extra besparingen te zoeken.

Onze minister van Financiën had er bij het begin van de zomer nog voor gepleit om de begrotingscontrole af te ronden voor de gemeenteraadsverkiezingen. Een idee, dat naar verluidt vooral bij de PS, op weinig genade kon rekenen.

Boete kan oplopen tot 700 miljoen euro

De EU-commissie maakt op 7 november haar herfstvooruitzichten bekend, met een analyse van de begrotingssituatie en de schuldgraad van elke lidstaat. Vorig jaar werd de begrotingsaanpak in Europa gevoelig verstrengd. Landen moeten hun tekort onder de drie procent krijgen, zoniet wacht hen een fikse boete. Die kan oplopen tot 700 miljoen euro. De lidstaten krijgen wel de kans om na een eerste waarschuwing hun beleid bij te sturen.

België liep aan het begin van 2012 bijna tegen de Europese sanctielamp omdat de tekorten voor 2012 boven de 3 procent dreigden uit te komen. De regering moest voor 1,8 miljard euro bijkomend besparen om op koers te blijven voor een begrotingstekort van 2,8 procent voor 2012. Volgens cijfers van het Planbureau stevenen we momenteel af op een begrotingstekort van 2,95 procent voor dit jaar. Geen overschrijding van de grens van 3 procent dus.

Voor 2013 wil de regering het tekort op de begroting terugdringen tot 2,15 procent. Het Planbureau verwacht echter dat het tekort op de begroting zou uitkomen boven de 3,35 procent. De regering moet dus de begrotingsdoelstelling opnieuw bijspijkeren, zoniet volgen dus Europese sancties.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees