Politici zouden kieslijsten liever digitaal indienen

Politici zouden kieslijsten liever digitaal indienen

Politici in het gerechtsgebouw, met hun lijsten in de hand. Foto: credit

Leuven -

Het gerechtsgebouw van Leuven zat zaterdagmiddag vol lokale politici. Niet dat die massaal beschuldigd werden van een misdrijf: ze kwamen er de kieslijsten van hun partijen neerleggen. 

In een gang van het Leuvense gerechtsgebouw zitten op zaterdagmiddag heel wat lokale politici verzameld, met een hoop papierwerk in de handen. ‘Het vergt heel wat voorbereidingswerk’, zucht Hagen Goyvaerts (Vlaams Belang). ‘Tot gisterenavond laat hebben we doorgewerkt aan de lijst. De stress ebt nu pas weg.’

Ook bij andere aanwezigen is er een zweem van nervositeit te bespeuren. ‘Het is mijn eerste keer als lijsttrekker en ik wil toch niet dat er iets fout loopt’, zegt Tie Roefs (Groen!).

Het indienen van de kieslijsten gebeurt sinds enige tijd ook digitaal, via de website Vlaanderenkiest.be. Over het nut van een papieren document zijn de meningen verdeeld.

‘Ik hoop dat dit systeem spoedig zal verdwijnen, maar voorlopig is het onmogelijk om een handtekening van een kandidaat ook digitaal door te geven’, legt Greet Verellen uit. Zij is voorzitter van de kiescommissie en neemt de kandidatenlijsten door. ‘Met onze website is het indienen echter een stuk gemakkelijker geworden.’

Heel wat politici, zoals Luc Ponsaerts en Rik Daems (Open VLD), vallen haar bij en bepleiten het nut van doorgedreven digitalisering.

Niet iedereen is nog overtuigd van het indienen van een papieren dossier, maar het geeft wel gelegenheid aan nieuwe gezichten om zich te tonen. Zo heeft Jasper Vanbroeckhoven uit Kessel-Lo de CADP opgericht, een eenmanspartij die er voor ijvert dat verkozenen verkleed naar de gemeenteraad komen. ‘Het is een ludiek initiatief, want politiek is veel te serieus’, aldus Vanbroeckhoven.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio