OdeGand viert tiende verjaardag in stijl

Adembenemend spektakel

Het vuurwerk zorgde voor een spectaculair slot. Foto: Dodi

Gent -

OdeGand, de openingsmanifestatie van het Festival van Vlaanderen, heeft zaterdag een pracht van een tiende verjaardag gevierd. Naar schatting tienduizend mensen woonden het evenement bij dat afgesloten werd met een schitterend vuurwerk.

Aan topacts geen gebrek op OdeGand. An Pierlé op het orgel van de Sint-Jacobskerk, het befaamde Choir of King’s College in de Sint-Baafskathedraal en de Cold Steel Drummers in Capitole. Geen wonder dat alle ‘indoor’ concerten van OdeGand volzet waren. Voor Sint-Baafs stond een lange rij mensen aan te schuiven, en heel wat geïnteresseerden volgden het optreden van èèn van de beroemdste jongenskoren ter wereld op groot scherm op het plein.

Ook voor wie geen ticket had kunnen bemachtigen, had OdeGand nog meer dan voldoende leuks te bieden. Op de Gras- en Korenlei wisselden de concerten elkaar af, met ook even een vrij podium voor Nic Balthazar die al eens kwam oefenen met zijn aanhang voor ‘Sing for the Climate’, volgend weekend op het Sint-Pietersplein in Gent. ‘Ik hoop op een maximale opkomst, en hopelijk hebben we even goed weer. De clip van ‘Do it Now’ zal er worden opgenomen. Walter De Buck en Luc De Vos zullen eerst het publiek opwarmen, terwijl Katja Retsin en Lieven Scheire de presentatie op zich nemen.’

Op de Kouter stond traditioneel de cultuurmarkt opgesteld. Het goede weer zal vast een rol gespeeld hebben, maar het was er de hele dag best druk. Dankzij de verwelkomers, opgesteld op een reddersstoel op verschillende plaatsen in het centrum, viel hoe dan ook niet naast OdeGand te kijken. En wie het dan toch mocht gemist hebben, werd ’s avonds wel wakkergeschud door het afsluitend spektakelmoment.

Organisator Serge Platel hield het kort op ‘Dank u om al tien jaar mee te stappen in ons muzikaal avontuur’ en liet vervolgens het podium aan cellist Lluis Claret, aan de Cold Steel Drummers en aan de acrobaten van Aérosculptures. Begeleid door accordeonist Tuur Florizone gaven ze een wervelende show ten beste. Sopraan Julia Lezhneva sloot af, waarna een spetterend vuurwerk losbarstte op de Gras- en Korenlei. Gisteren was er dan KidsOdeGand, eveneens volledig volzet.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio