Bondgenoten

Borgerhout stond dit weekend weer eens op zijn kop. Niet zoals gepland door de Reuzenstoet, waaraan het hele diverse district meegewerkt had. Wel, zoals gevreesd, door rellen naar aanleiding van een anti-islamfilm. De verkiezingsstrijd heeft er meteen een thema bij. Het inspireerde kandidaat-burgemeester Bart De Wever meteen tot een aanval op de slogan van het Antwerpen onder Patrick Janssens: 't Stad is niét van iedereen.

Wie zijn de relschoppers die de straten van Borgerhout onveilig maakten? De aanstokers blijken opnieuw uit de omgeving van Sharia for Belgium te komen, de vaste ceremoniemeesters van hersenloos geweld. Vreedzaam betogen tegen de haatfilm kan, dat bewezen ze in Gent. Maar dat was nooit de bedoeling in Borgerhout. Sharia for Belgium teert nu eenmaal op de ontsporing en is zo de objectieve bondgenoot van iedereen die de moslims op karikaturale wijze negatief wil afschilderen.

De ophitsers kunnen helaas nog altijd op jonge moslims rekenen die gretig ingaan op elke uitnodiging om amok te maken. Ze komen desgevraagd met een warrige uitleg over de profeet, Israël en Afghanistan, die nauwelijks kan verbergen dat het slechts een laagje vernis is. Rel schoppen en op televisie komen, veel verder gaat hun puberale motivatie niet. Dergelijke relletjes hebben evenveel met geloof te maken als hooliganisme met voetbal. Niets dus.

En wat nu? Organisaties die enkel bestaan om de tegenstellingen zo op de spits te drijven tot ze ontaarden in geweld, hebben hier niets te zoeken. Ze moeten binnen de mogelijkheden van de wet hard worden aangepakt. Vandalen moeten het duidelijke signaal krijgen dat hun daden niet getolereerd worden. Straffeloosheid is geen optie, er moet een duidelijke grens getrokken worden.

En dan zijn er nog de meelopers, de jochies die je eigenlijk het liefst nog eens goed aan de oren zou trekken. Daar ligt een opdracht voor de ouders. Zij mogen nu niet zwijgen, ze moeten doen wat elke ouder moet doen: hun kinderen opvoeden, ook als het balorige pubers zijn. Die jonge gasten opgeven is niet alleen een teken van onmacht, het is ook een recept voor toekomstige problemen.

Het grootste deel van Borgerhout bewees wel degelijk dat ‘tStad van iedereen is. De rellen mogen geen reden zijn om die belofte op te geven. Het moet een aansporing zijn om ze echt waar te maken.

Corrigeer

Meest Gelezen