Eén op de drie Vlamingen neemt voor 500 meter de auto

Eén op de drie Vlamingen neemt voor 500 meter de auto

Foto: Photo News

De Vlaming grijpt automatisch naar de wagen, ook wanneer hij slechts enkele honderden meters verderop moet zijn. Dat blijkt uit een onderzoek naar het verplaatsingsgedrag van de Vlaming, op vraag van Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V), schrijft De Morgen maandag. Crevits wil nog meer investeren in veilige fietsinfrastructuur.

Twintig procent van de verplaatsingen loopt niet verder dan één kilometer. Toch neemt bijna een op de drie Vlamingen daarvoor de auto. Alleen de eerste honderden meters gaan we liever te voet. Als we alle verplaatsingen samentellen, dan nemen we bijna zeven van de tien keer de auto. Nochtans leggen we in meer dan de helft van de gevallen maximaal vijf kilometer af. Een keer op vier gaan we te voet of met de fiets. Een op de 20 keer nemen we het openbaar vervoer.

Voor het onderzoek werden in de periode tussen september 2010 en september 2011 1.603 personen vanaf zes jaar bevraagd. Ze hielden een verplaatsingsdagboek bij van één willekeurige dag. Tijdens die tijdspanne legden we gemiddeld 16.315 kilometer in de auto af. Het jaar voordien was dat 15.666 kilometer. Wel nam het aantal verplaatsingen licht af.

'Qua infrastructuur nog lange weg te gaan'

'Ondanks alle inspanningen is de Vlaming nog steeds verliefd op zijn wagen', stelt ook minister Crevits vast op Radio 1. 'Wat de korte verplaatsingen betreft, moeten we vaststellen dat we qua infrastructuur nog een lange weg te gaan hebben.'

Crevits benadrukt dat er onder haar bewind 100 miljoen euro per jaar werd geïnvesteerd in fietspaden, ten opzichte van 60 miljoen euro per jaar voordien. 'Nog meer mensen moeten echter de fiets gebruiken voor het woon-werkverkeer.' Daarvoor wil Crevits bedrijven 'via goede beleidsmaatregelen' stimuleren hun personeel aan te zetten de fiets te nemen.

De fietsersbond vraagt om grote infrastructuuraanpassingen uit te voeren ten voordele van de fietsers, zoals het aanleggen van fietssnelwegen. Ook Crevits is voor dat idee te vinden: 'Er is nog veel plaats langs waterwegen.' De minister stelt echter dat het minstens even belangrijk is om in voldoende fietsstallingen en parkeerplaatsen te voorzien, zodat mensen makkelijk op het openbaar vervoer kunnen overstappen.

'Wat mij zorgen baart, is dat 7 op 10 mensen niet vertrouwd is met dat openbaar vervoer', aldus Crevits. De Lijn is zich volgens de minister van het probleem bewust en organiseert sensibiliseringscampagnes. De minister besluit dat ook een goed aanbod belangrijk is. Ondanks de besparingen bij De Lijn wil ze op drukke lijnen het aanbod uitbreiden. 'Zo kochten we al langere trams aan voor Antwerpen en Gent.'

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees