Huurlingen tonen slagvaardigheid en ambachten

Middeleeuws kamp in Mercatorpark

© cdb

De Ridders van Pendragon plannen een middeleeuws kampement in het Mercatorpark in Sint-Niklaas. 'Volgend jaar zitten we ook op de Sterfeesten voor een groots evenement', bevestigen de ridders.

Sylvain Luyckx

Re-enactmentgroep De Ridders van Pendragon bestaat tien jaar. De leden beelden koene strijders, jonkvrouwen, vuurspuwers en ambachtslui uit die tussen 1000 en 1100 in onze streken rondzwierven.

‘Wij zijn een rondtrekkende troep huurlingen. We vechten voor de meestbiedende’, zeggen Danny Roels en Wendy Batens. ‘We zetten tijdens het kampement in het Mercatorpark onze tenten op, tonen er ambachten, zoals wapens smeden, leerbewerking, pijlen maken, kalligrafie. Onze groep heeft 40 leden, van wie er 25 actief aan dergelijke evenementen deelnemen. We werken goed samen met de Nederlandse Ridders te Paard uit Breda en nemen deel aan elkaars evenementen. In het Mercatorpark zal er tijdens het weekend van 22 en 23 september heel wat animatie zijn met ons eigen middeleeuws bier en de onvermijdelijke kiddy-battle . Kinderen gaan vaak tot het uiterste in dergelijk gevecht.’

Sfeer zal er beslist zijn in het Mercatorpark. ‘Aan de steun die een bepaalde ridder vanuit het publiek krijgt, weten we wie het gevecht kan winnen. Maar een afgeknakt zwaard kan plots de uitkomst van het gevecht veranderen’, zeggen Gene Kauch en Danny Roels.

De ambitie is groot. Marc Heynderickx, voorzitter van vzw De Ster, kondigde al aan dat de Ridders van Pendragon een belangrijke rol krijgen tijdens de Sterfeesten 2013. ‘In november trek ik naar een beurs in Parijs om handelaars te ontmoeten die op ons tweedaags kampement op De Ster zouden thuishoren, maar veel hangt af van het prijskaartje’, vertelt Danny Roels.

Steekspel tijdens Sterfeesten

‘We rekruteren middeleeuwse groepen uit heel Vlaanderen, hopelijk ook Nederland, Frankrijk en Engeland. Het publiek zal op De Ster van de ene legerplaats naar de andere kunnen wandelen. Op de ruiterpiste wordt een heus steekspel gehouden, waarbij de Ridders te Paard uit Breda ons zullen helpen. De Ster heeft wel beklemtoond dat het zijn muzikaal vuurwerk op het programma wil houden. We zijn uiteraard enorm tevreden dat we zoveel ruimte op De Ster ter beschikking krijgen. Zelfs als de tweedaagse Sterfeesten jaarlijks plaatsvinden, willen we ons kampement in het Mercatorpark behouden.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus