Brussel boekt minieme winst

Na de koersstijgingen van de jongste twee weken moesten de beurzen maandag even op adem komen. De meeste Europese beurzen startten de week met een licht verlies. In Brussel dikte de Bel20 evenwel 0,12 procent aan tot een slot van 2.474,45 punten.

In Azië stijgen de spanningen tussen China en Japan door een territoriaal dispuut om enkele eilandjes. Ook groeit de bezorgdheid over de vertragende Chinese economie. Dat had zijn weerslag op de Aziatische beurzen. Zo sloot de Shanghai Composite Index vanmorgen 2,1 procent lager.

Europa begon dan ook afwachtend aan de nieuwe beursweek. De Spaanse premier Mariano Rajoy gaat deze week op bezoek bij zijn Italiaanse collega Mario Monti om te praten over de eurocrisis. Verder wordt ook uitgekeken naar wat de Chinese nationale bank zal doen, nu in de centrale banken in de VS en Europa maatregelen hebben genomen om de economie aan te zwengelen.

Opmerkelijk was wel dat zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de loop van de dag een lans brak voor de beslissing van de ECB. Tot nog toe had Merkel een eerder aarzelende houding aangenomen tegenover het inzetten van de beruchte 'bazooka' van de ECB.

Bel20

In Brussel leverde Colruyt 0,89 procent in tot 36,57 euro. De terugval had te maken met een vrij somber analistenrapport van zakenbank Kempen & Co. De analisten verwachten dat de top van de supermarktketen op de algemene vergadering van eind deze maand een redelijk pessimistisch beeld van de nabije toekomst zal schetsen. Concurrent Delhaize kalfde op zijn beurt 1,67 procent af tot 31,88 euro.

Bij de stijgers won staaldraadgroep Bekaert 1,52 procent op 23,40 euro. Telenet verdapperde 1,08 procent tot 30,84 euro en verzekeraar Ageas tufte 0,38 procent hoger tot 19,95 euro. KBC slaagde in een winst van 2,91 procent op 21,92 euro.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees