23 mensen opgepakt door politie

Versneden alcohol maakt dodelijke slachtoffers in Polen en Tsjechië

Versneden alcohol maakt dodelijke slachtoffers in Polen en Tsjechië

Alcohol kopen in supermarkten kan voorlopig niet in Tsjechië. Foto: EPA

De Tsjechische politie heeft 23 mensen opgepakt in verband met de versneden sterke dranken, die in Tsjechië aan een twintigtal mensen het leven kostten. In Polen vielen vijf doden na het drinken van versneden alcohol. Openbare aanklagers zien bij twee sterfgevallen een verband met Tsjechië, in tegenstelling tot de Poolse gezondheidsautoriteiten.

De 23 zouden betrokken zijn in de productie en distributie van de sterke drank. Volgens de krant Lidove Noviny vermoeden de speurders dat sproeivloeistof voor autoruiten in hun brouwsel vermengd was.

In Polen zijn al vijf dodelijke slachtoffers geteld na het gebruik van versneden alcohol, zegt Pjotr Burda van het nationaal toxicologisch centrum. Het land verbood de import van Tsjechische dranken met een hoge alcoholgraad, maar zegt geen verband met Tsjechië te zien.

In Tsjechië kwamen twintig mensen om na het drinken van versneden rum en vodka, die het giftige methanol bevatten. In kleine hoeveelheden kan de verbruiker ziek worden, terwijl bij grotere dosissen blindheid of zelfs de dood kan optreden.

In Slovakije liepen vier mensen een alcoholvergiftiging op nadat ze de Tsjechische sterke drank genuttigd hadden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees