Aung San Suu Kyi arriveert in VS

Aung San Suu Kyi arriveert in VS

Foto: AFP

De Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is maandag in Washington aangekomen, waar ze woensdag de hoogste civiele onderscheiding van het Amerikaanse Congres zal krijgen.

Behalve de Congressional Gold Medal, die haar al in 2008 werd toegekend, krijgt Suu Kyi ook de Global Citizenship Award, een onderscheiding van de denktank Atlantic Council voor ’visionaire wereldleiders’.

Suu Kyi heeft, sinds ze in mei werd beëdigd als parlementslid, veel buitenlandse reizen gemaakt. Daarvoor had ze haar vaderland meer dan twintig jaar niet kunnen verlaten, ofwel doordat ze door de militaire junta onder huisarrest was geplaatst, ofwel omdat het risico te groot was dat ze het land niet meer binnen zou geraken. Sinds vorig jaar heeft Myanmar een gekozen regering en in april van dit jaar deed Suu Kyi’s Nationale Liga voor Democratie (NLD) mee aan tussentijdse verkiezingen, na de verkiezingen in 2010 nog te hebben geboycot.

Ontvangst van een ster

Net als in de andere landen die ze heeft bezocht, zal Suu Kyi ook in de VS als een ster worden ontvangen. Wel wordt geprobeerd te voorkomen dat haar bezoek dat van de Myanmarese president Thein Sein, die volgende week naar New York komt voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, volledig in de schaduw stelt.

Suu Kyi blijft tweeënhalve week in de VS. Er staan ontmoetingen op het programma met minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton, die in december in Myanmar was, en de leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Of president Barack Obama haar zal ontvangen is nog onduidelijk. Ook staan er veel toespraken gepland, plus ontmoetingen met vertegenwoordigers van de Myanmarese gemeenschap in de VS.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees