Rutte (VVD) en Samsom (PvdA) zaten eerste keer samen

Rutte (VVD) en Samsom (PvdA) zaten eerste keer samen

Mark Rutte en Diederik Samsom Foto: EPA

De VVD en de PvdA gaan onderhandelen over de vorming van het Nederlands kabinet. Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) zeiden na hun eerste overlegronde dat ze erop vertrouwen dat hun partijen goed zullen kunnen samenwerken.

De onderhandelingen starten wellicht vrijdag, daags nadat de Tweede Kamer donderdag de verkiezingsuitslag heeft besproken. Na hun ontmoeting maandag lieten Rutte en Samsom zich er niet over uit of er uiteindelijk nog een derde of vierde partij moet aanschuiven, maar dat wordt vooralsnog niet waarschijnlijk geacht.

VVD en PvdA hebben samen al een meerderheid in de Tweede Kamer, waarvan de nieuwe leden donderdag worden geïnstalleerd. Eerder gaf Samsom aan dat het vanwege de stabiliteit in de coalitie nodig kan zijn om meerdere partijen te laten aansluiten. Wat hem betreft zou dat dan de SP zijn. Maar voor Rutte is samenwerking met PvdA én SP onbespreekbaar.

Rutte en Samsom spraken maandag eerst afzonderlijk en daarna gezamenlijk met VVD-minister Henk Kamp, die op verzoek van de Tweede Kamer de mogelijkheden voor een nieuw kabinet verkent. Bijna alle partijen hebben Kamp verteld dat VVD en PvdA het eerst samen moeten proberen, als de twee grote winnaars van de verkiezingen. Maandag verklaarde de Kiesraad de uitslag definitief, met 41 zetels voor de VVD en 38 voor de PvdA.
In de Eerste Kamer hebben de twee partijen echter geen meerderheid. Dinsdag bespreekt Kamp de situatie met voorzitter Fred de Graaf van de Senaat.

Over inhoudelijke punten hebben Rutte en Samsom maandag nog niet gesproken.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees