N-VA komt het meest op onder eigen naam

CD&V is de partij die in het meest aantal gemeenten opkomt, maar het N-VA-logo zal bij de verkiezingen van 14 oktober het vaakst op een stembrief te zien zijn: de partij van Bart De Wever heeft in meer gemeenten een lijst in eigen naam ingediend.

Herstappe is dan wel de spreekwoordelijke uitzondering - de inwoners moeten enkel voor de provincieraad kiezen om dat er maar één lijst opkomt voor de gemeenteraadsverkiezingen -, in slechts 7, respectievelijk 10 gemeenten zullen de kiezers tevergeefs naar een CD&V- of N-VA-kandidaat zoeken.

CD&V komt in 301 Vlaamse gemeenten en in alle 19 Brusselse gemeenten op. In Vlaanderen gebeurt dat in 245 gemeenten onder eigen naam, in alle Brusselse gemeenten op de CDH- of een kartellijst.

N-VA zit de vroegere kartelpartner erg dicht op de voeten. De partij komt in 298 van de 308 Vlaamse gemeenten en in 10 van de 19 Brusselse gemeenten op. N-VA klopt CD&V wel in het aantal gemeenten waar de partij in eigen naam opkomt: 259 tegen 245 Vlaamse gemeenten en 10 Brusselse gemeenten tegen geen enkele voor CD&V. N-VA is samen met Vlaams Belang de enige Vlaamse partij die in het Brussels gewest eigen lijsten heeft ingediend.

Open VLD is ook bijna overal op de kiesbrief terug te vinden: in 288 van de Vlaamse gemeenten en in alle 19 Brusselse gemeenten, in 10 daarvan op een MR-lijst, in 3 op een lokale lijst. Groen is aanwezig in 212 Vlaamse gemeenten en in alle Brusselse gemeenten (met Ecolo).

Vlaams Belang diende lijsten in 202 Vlaamse en zes Brusselse gemeenten in. In 15 Vlaamse gemeenten is dat niet onder de eigen naam.

SP.A en LDD konden maandagavond nog geen definitieve cijfers meedelen. LDD sprak eerder van een 40 à 50-tal gemeenten.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S