Deken en pastoor keuren tekst goed en geven fiat

Kerk als decor voor stuk over pedofilie in Kerk

Kerk als decor voor stuk over pedofilie in Kerk

Al sinds augustus wordt er gerepeteerd in de kerk. Foto: sbr

Ardooie -

Cultuurkapel De Schaduw komt met een nieuw spektakel: ‘Witte Kragen, Zwarte Randen’. Een toneelstuk over vermeend kindermisbruik in de Kerk. Het stuk wordt opgevoerd in de kerk van De Tassche.

Pedofilie in de Kerk is en blijft een gevoelig thema, waar nog heel wat taboes rond bestaan. Toch durft cultuurkapel de schaduw het aan om in het hol van de leeuw een toneelstuk te brengen over deze problematiek. Vanaf 28 september brengt De Schaduw ‘Witte Kragen, Zwarte Randen’ in de kerk van De Tassche. Het stuk vertelt het verhaal van een katholieke school waar een priester verdacht wordt van kindermisbruik.

‘We kiezen geen partij. We zijn in het stuk voor noch tegen de Kerk’, zegt De Schaduw-programmator Jonah Muylle. ‘Het stuk gaat over vermeend kindermisbruik in een katholieke school, met de nadruk op vermeend. Een priester die innig omgaat met één van de leerlingen, wordt door de directrice verdacht van pedofilie.’

Het stuk haalt hiermee een actueel thema aan, maar De Schaduw wil vooral ook aanklagen en tonen dat er met dit soort verdachtmakingen vaak heel wat vooroordelen gepaard gaan. De priester in het stuk probeert de pedofilie wel te ontkennen, maar kan moeilijk tegen die vooroordelen opboksen.

Geen probleem

Dat een stuk rond dit thema opgevoerd wordt in een gewijde kerk is opvallend. Elke zaterdag om 17 uur is er in de kerk nog een mis. Telkens weer moet het hele decor wijken en moeten altaar, stoelen en orgel teruggezet worden voor de mis. Dat is al twee maanden aan de gang, want zo lang wordt er al gerepeteerd. 

Ondanks het thema heeft de kerkfabriek van De Tassche geen enkel probleem met de toneelvoorstelling in de kerk.

De Roeselaarse deken heeft de tekst nagelezen en ook de verantwoordelijke priester Paul Luttun heeft er geen probleem mee. ‘Het thema van pedofilie komt er in voor, maar het is niet zo dat de voorstelling de onderste steen van de kerk omschopt. Het gaat niet over Vangheluwe, hé’, zegt Bart Claeys, voorzitter van de kerkfabriek van De Tassche. ‘Ik heb de tekst niet gelezen, maar ik heb er alle vertrouwen in. Ik ben zelf amateur-toneelspeler en ken regisseur Tom Ternest en Jonah Muylle. Die bieden kwaliteit en hebben topacteurs aan boord. Zolang ze de afspraken nakomen om de boel telkens netjes op te kuisen, hebben wij er geen probleem mee.’

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio