Gemeente organiseert voor eerste keer autoloze zondag

Zondag geen auto's in Meise-centrum

© jhp

Wie nu zondag met de auto in Meise-centrum wil zijn, is eraan voor de moeite. Het centrum wordt tijdens de eerste autoloze zondag in de gemeente volledig afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De gemeente organiseert er verschillende acties.

Joris Herpol

Nu zondag 23 september organiseert de gemeente Meise tussen 12 en 18 uur voor het eerst een autoloze zondag in het centrum van Meise. Het centrum van Meise wordt autovrij gemaakt tussen de Kardinaal Sterckxlaan, Nieuwelaan, Nationale plantentuin en de ‘Zeswegskes’. De Kardinaal Sterckxlaan en Nieuwelaan zelf blijven toegankelijk voor het gemotoriseerd verkeer. Binnen de autovrije zone is het verboden om met een gemotoriseerd voertuig te rijden.

Er worden enkel uitzonderingen gemaakt voor de hulpdiensten, mindervaliden, taxi's en bezoekers van de Apotheek van wacht. Wagens moeten voor 12 uur buiten de autovrije zone parkeren.

Toezicht

Mobiliteitsschepen Marie-Jeanne Thaelemans (Groen!): ‘Om alles in goede banen te leiden zal er tijdens de autoloze zondag politietoezicht aanwezig zijn. Wij raden iedereen aan om de gelegenheid aan te grijpen om volop te fietsen en te wandelen in het autovrije centrum’, aldus Thaelemans.

Tijdens de autoloze zondagen worden verschillende activiteiten georganiseerd in het centrum van Meise. Tussen 13 en 18 uur vindt de tweede dag van ‘Bruisend Meise’ plaats, georganiseerd door de handelaars van Meise die een rist speciale acties, promoties en animatie aanbieden. De ‘Knabbel- & Babbeltocht’ start tussen 13 en 14.30 uur aan de kerk van Meise.

Dit is een wandeltocht op initiatief van de Brabantse Kouters in samenwerking met Toerisme Vlaams-Brabant. En dan is er ook nog ‘Sing for the Climate’. Tussen 14.30 en 16.30 uur zingt Meise voor het klimaat, samen met covergroep Averechts, Bruno Wyndaele, Marc Vanhie en de koren. Het liedje ‘do it now’ wordt voorafgegaan door een toffe zangstonde met allemaal Nederlandstalige covers.

Om af te sluiten is er om 19u nog een optreden van Cirque Végétal in de Nationale plantentuin. Cirque Végétal is een eerbetoon aan het plantenrijk, gebracht door acteurs, de gidsen van de Plantentuin en dansers. Vrijdag krijgt het gemeentepersoneel dat te voet, met de fiets of via carpooling naar het werk komt, een gratis ontbijt.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio