Beschikbare koten duiken onder veilige marge van 1 procent

Studentenkoten schaars bij start nieuwe academiejaar

Studentenkoten schaars bij start nieuwe academiejaar

Bijna alle bellen zijn bezet in dit studentenhuis. Hetzelfde geldt min of meer voor de volledige kamermarkt. Foto: ivw

Leuven -

Maandag start aan de KU Leuven een nieuw academiejaar. Eerder deze week gingen de duizenden hogeschoolstudenten van Groep T en de KH Leuven al van start. Meer dan ooit lijkt het de uitdaging om een goede huisvesting te vinden voor al die studenten, zeker aangezien Leuven steeds meer buitenlandse studenten lokt. Zo zijn er op dit moment van de 35.000 koten in Leuven nog maar goed 200 vrij. Dat is minder dan de veilige marge van 1 procent die de universiteit altijd heeft vooropgesteld. Wat als die marge ook opgesoupeerd is? Een plan B is er niet. Ook voor volgend jaar worden problemen voorspeld.

Wie nu nog in Leuven een kot moet zoeken voor het komende academiejaar, is er zo goed als aan voor de moeite. Volgens Ludo Clonen, het hoofd van de huisvestingsdienst van de KU Leuven, zijn er volgens de databank Kotwijs nog maar ongeveer 200 vrij. Kotwijs heeft 85 procent van de Leuvense koten van de private markt in haar lijst opgenomen. Binnen de universiteitsresidenties zijn er wel nog enkele vrijgekomen door annulaties van studenten die na hun herexamens beslissen elders te studeren of ermee te stoppen.

De Leuvense studentenkamers zijn door de krappe markt niet goedkoop. Een gemiddelde kamer op de particuliere markt kost maandelijks meer dan 280 euro. De koten die nu overblijven, zijn haast allemaal nog duurder of van een bedenkelijke kwaliteit. ‘Om de kwaliteit en betaalbaarheid van de koten te garanderen, zou er zeker 1 procent van de koten leeg moeten blijven. Dat komt overeen met 350 kamers, dus dat halen we dit jaar niet’, stelt Clonen.

Er werd berekend dat er in Leuven tegen 2015 nog 3.500 koten moeten bijkomen. De kotenkrapte is goed op weg om een echt kotentekort te worden. Wat als dat dit jaar het geval is? ‘Laat ons hopen dat dat niet gebeurt. We hebben, vrees ik, geen plan B. We kunnen niet zomaar ergens snel kamers bijbouwen’, stelt Clonen.

‘Met die krappe markt kampen we nu al enkele jaren. Dit jaar zijn er opnieuw meer studenten ingeschreven dan vorig jaar. In dat tempo bijbouwen is niet evident. Ook volgend jaar zal het dus krap worden. Gelukkig zijn er plannen voor extra koten’, zegt Clonen. ‘Hoeveel er dit jaar zijn bijgekomen op de private markt, weten we niet. In onze eigen residenties tellen we er een kleine 250 meer.’

Het zijn vooral internationale studenten die nu nog op zoek moeten naar een geschikt kot. Zij komen nu volop in de studentenstad aan en beginnen aan de moeilijke kotenjacht. Tijdelijk kunnen ze dan wel verblijven in zogenaamde guesthouses . Dat kan een residentie van de universiteit zijn, maar ook een jeugdherberg. ‘Dit jaar hebben we veertig extra kamers ingezet. Als we die niet hadden gehad, dan waren er problemen ontstaan. De druk om dan snel een kot te vinden, werd zo nog groter’, zegt Clonen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio