Opeenvolgende amputaties door slepende ziekte drijven gevangene tot wanhoopsdaad

Gevangene sterft liever in brand dan verder te leven in cel

Gevangene sterft liever in brand dan verder te leven in cel

Thierry Vandenberghe tijdens de reconstructie van de roofmoord op 12 maart 1988. Foto: phk

LEUVEN -

Thierry Vandenberghe (45) probeerde zich van het leven te beroven in zijn cel in Leuven Centraal. Hij stak zichzelf in brand. Door een ongeneeslijke ziekte werden bij de tot levenslang veroordeelde gevangene beide benen en een hand geamputeerd. Vandenberghe zit al 24 jaar in de cel.

De wanhoopsdaad van Thierry Vandenberghe komt bij veel gedetineerden in Leuven Centraal niet als een verrassing. ‘Hij lijdt al een hele tijd vreselijk veel pijn', vertelt een onlangs vrijgelaten medegevangene. ‘Door een ongeneeslijke ziekte groeien zijn aders dicht. De delen van zijn lichaam waar geen bloed meer door stroomt, sterven daardoor stilaan af. Sinds drie of vier jaar gaat het met Thierry van kwaad naar erger. Hij heeft verscheidene amputaties moeten ondergaan. Hij is al beide benen en een hand kwijt.'

Volgens de ex-gedetineerde is dat voor Thierry ondraaglijk: ‘Hij was ooit een jonge, sportieve kerel. Tien jaar geleden showde hij vaak zijn voetbalkunsten op de binnenkoer, hij was een begenadigd voetballer. En dan wordt zo iemand aan een rolstoel gekluisterd, op zijn 45ste. Thierry had al verscheidene keren aangekondigd dat hij liever een einde zou maken aan zijn leven. Hij had de administratie ook al gesmeekt om euthanasie', zegt de man.

Thierry Vandenberghe zag door zijn ziekte geen toekomst meer en verzamelde ten einde raad al wat brandbaar was in zijn cel op zijn bed. Hij blokkeerde de celdeur met zijn rolstoel, ging op bed liggen en stak zijn matras in brand. Het gevangenispersoneel was snel ter plekke, maar door de geblokkeerde celdeur duurde het een paar minuten vooraleer de cipiers Thierry Vandenberghe daadwerkelijk konden helpen. Intussen had de gedetineerde al zware brandwonden opgelopen. Hij had ook heel wat rook ingeademd en was nauwelijks nog bij bewustzijn. Hij werd in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Hij heeft intussen de dienst intensieve zorgen mogen ruilen voor een gewone kamer. Binnenkort moet hij dus terug naar de gevangenis. Tenzij er een plaats vrijkomt in een zorginstelling, want na de amputatie van zijn hand heeft het gevangeniswezen daarvoor al een procedure ingeleid.

Roofmoord op doopmeter

Thierry Vandenberghe zit al 24 jaar in de cel. Hij was amper 23 toen het assisenhof in Brugge hem samen met Patrick Vandenbussche (toen 29) en Adi Thery (20) tot levenslang veroordeelde voor de roofmoord op Jeanne Ducastel. Het slachtoffer was de doopmeter van Vandenbussche, die met de idee van de inbraak was gekomen. Want bij Jeanne zou er wel geld te rapen vallen. De drie makkers braken op 9 maart 1988 binnen bij de 77-jarige uitbaatster van een lotto- en rookwarenwinkel op de Grote Markt in Menen. Maar tijdens de inbraak werd de vrouw wakker en begon te gillen. Thierry Vandenberghe wurgde haar met een breiwerk tot ze er het bewustzijn door verloor. Toen Jeanne weer bij haar positieven kwam, sloeg Vandenberghe haar het hoofd in met het marmeren blad van een nachtkastje.

Enkele uren na de roofmoord liep het drietal bij een routinecontrole tegen de lamp. De politiemensen ontdekten de gestolen bankbiljetten in de broekzak van Thierry Vandenberghe, die meteen tot bekentenissen overging.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees