Schepen David De Valck (Open VLD) licht Brussels parket in

Raadslid N-VA wordt ‘per ongeluk’ schepen

Raadslid N-VA wordt ‘per ongeluk’ schepen

Lieven Vanderstappen is plots 'schepen' en geen oppositieraadslid. Dat zet kwaad bloed bij schepen David De Valck (Open VLD). Foto: jhp

Merchtem -

Schepen David De Valck (Open VLD) neemt het niet dat N-VA-raadslid Lieven Vanderstappen zich de titel 'schepen' aanmeet en hij verwittigde het Brusselse parket. Vanderstappen distancieert zich van de klacht en zegt 'dat het om een drukfout gaat'.

De kieskoorts neemt toe in Merchtem. Eerder zorgde een vermeend voorakkoord tussen de oppositiepartijen CD&V, N-VA en Groen voor scherpe reacties op websites en blogs van de LVB-meerderheid. De oppositiepartijen zouden in geval van geen absolute meerderheid van de LVB-lijst van Eddie De Block (LVB-Open VLD) samen slagen om de meerderheid te breken. Het voorakkoord wordt niet officieel bevestigd, maar verschillende kandidaten beamen dat er gesproken is ‘in die richting’.

Nu die storm even is gaan liggen, schiet schepen David De Valck (LVB, Open VLD) met grof geschut op N-VA-lijsttrekker Lieven Vanderstappen. ‘Nu is alle respect voor de huidige LVB-meerderheid verdwenen’, zegt David De Valck. ‘In een folder pronkt de lijsttrekker van N-VA met de titel van schepen. Ikzelf ben zeer fier schepen van Merchtem te mogen zijn. Dit is ook een eer. Ik probeer dag na dag dit ambt uit te voeren ten bate van alle Merchtemnaren. Het doet me echt pijn dat mensen zich schepen noemen terwijl ze dit niet zijn. Dat ze me niet komen zeggen dat het een drukfout is. Het verschil tussen ‘gemeenteraadslid’ en ‘schepen’ is net iets te groot om van een drukfout te spreken. Ik heb dan ook het Brusselse parket ingelicht. Volgens artikel 227 kan iemand die een openbare titel ten onrechte aanneemt, gestraft worden met een gevangenisstraf van een maand tot twee jaar, en riskeert die een geldboete van 100 euro tot 500 euro’, aldus De Valck, die naast schepen ook advocaat is.

Lieven Vanderstappen reageerde telefonisch eerst verbaasd: ‘Ik zou me echt geen schepen noemen als ik dat niet ben. Zo zit ik niet in mekaar’, zei Vanderstappen. Maar 24 uur later viel een folder van N-VA in de bus waarin Vanderstappen als schepen staat vermeld. Nationaal N-VA-voorzitter Bart De Wever zelf staat als verantwoordelijke uitgever op deze folder vermeld.

Lieven Vanderstappen: ‘Ik heb pas dinsdagavond de nationale N-VA folder ontvangen in mijn bus. Naast alle kandidaten voor de provincieraad werd op het laatste blad een overzicht gegeven van alle lijsttrekkers in de gemeenten van onze provincie. De verantwoordelijke uitgever heeft hier een blunder geslagen die door de nalezers niet is opgemerkt. Hier heb ik dus zelf niets mee te maken. Ik kan het alleen maar betreuren. Het is wel degelijk een zetfout’, aldus Vanderstappen.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio