Fit & Gezond

'Meer dan de helft van de Vlaamse mannen is te dik'

'Meer dan de helft van de Vlaamse mannen is te dik'

Foto: shutterstock

Het vrt-programma 'Ook getest op mensen' daagde de Vlamingen woensdagavond uit om hun bmi te testen. De resultaten waren vooral voor de mannen opmerkelijk te noemen: 52 procent van de mannen bleek te dik, maar vooral het feit dat ze zichzelf magerder inschatten is zorgwekkend.

80.000 mensen deden de bmi-test voor het programma. De vrouwen kwamen beter uit de test: 37 procent van de vrouwen hebben een bmi die hoger ligt dan 25, maar ze zijn wel degelijk bewust van hun overgewicht.

De cijfers zijn vergelijkbaar met de cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, maar als we vergelijken met onze noorderburen, scoren we minder goed.

Dat overgewicht een gevaar vormt voor onze gezondheid staat buiten kijf, zo zijn mensen met overgewicht vatbaarder voor de zogenaamde welvaartsziektes als diabetes, slaapapneu en hart-en vaatziekten.

Bovendien hangt er ook een niet onbelangrijk kostenplaatje aan vast: 'We zien een explosieve groei in de medische meerkost voor mensen met overgewicht. Niet vreemd, als je weet dat de medische zorgen voor één diabetespatiënt neerkomt op 3.000 à 6.000 euro per jaar', vertelt Professor Bart Van der Schueren, endocrinoloog verbonden aan het Universitair Ziekenhuis in Leuven.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees