Masterplan voor natuur, militair en maritiem erfgoed

Oosteroeverduinen toegankelijk voor het publiek

Oosteroeverduinen toegankelijk voor het publiek

Bossu en Vande Lanotte in de Oosteroeverduinen. Foto: dji

Oostende -

De Vlaamse overheid heeft een overeenkomst ondertekend waardoor de Oosteroeverduinen en het militair erfgoed straks toegankelijk worden voor publiek. Ook het glacis in stervorm rond het Fort Napoleon zal in ere hersteld worden.

De Oosteroeverduinen bestaan onder andere uit waardevolle en beschermde bunkercomplexen uit de oorlog, maar waren tot op vandaag niet open voor het publiek. Door een overeenkomst tussen erfgoedvereniging Herita en minister van Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) komt daar straks verandering in.

‘Eindelijk zijn er nu financiële middelen om dit waardevolle gebied op een veilige manier toegankelijk te maken voor Oostendenaars en toeristen’, zegt Johan Vande Lanotte, voorzitter van de stuurgroep Oosteroeverduinen. Die groep ijvert al voor het in ere herstellen van de waardevolle Oosteroeverduinen.’

‘Oostendenaars, toeristen en natuurliefhebbers moeten hier kunnen genieten van het rijke militaire en maritieme verleden.’

Stervorm

‘In oktober beginnen we eraan. Dan komt er een commissie, waarin ook de stad Oostende zal zetelen.’

Het militaire erfgoed in de duinen zal in de toekomst kunnen bezocht worden en ook de oorspronkelijke stervorm rond het Fort Napoleon zal in ere hersteld worden. ‘Voornaamste doel is mensen van het gebied te laten genieten en bij te laten leren over natuur en geschiedenis zonder het erfgoed schade toe te brengen’, vult Peter Bossu van cvba BuitenGoed aan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio