Unieke Eddy Wally-reus loopt in stoet

Vernieuwd bestuur blaast Kovekenskermis weer leven in

© lcl

Kovekenskermis krijgt nieuw leven ingeblazen. Bewoners van de Heirbrugwijk bestelden 35 poppen om aan hun huis op te hangen.

Koveken, een jaarlijkse traditie in de wijk, staat helemaal in het teken van ‘Koveken wint de cup’.

‘Dat verwijst naar voetbalclub Sporting Lokeren, die eerder dit jaar de Beker van België won’, vertelt Eddy Van Bockstal, secretaris van het gedeelteijk nieuwe bestuur.

De jongste jaren daalden het aantal kovens, de poppen die bewoners aan hun huis hangen.

‘Dit jaar hielden we een actie waarbij bewoners in ruil voor steungeld een koven kregen’, zegt Van Bockstal.

‘Dat was een succes, want er zijn 35 kovens besteld. Dat is een stimulans om de traditie voort te zetten.’

Zoals ieder jaar kunnen die kovens in drie categorieën een prijs winnen. ‘Deze keer wordt een vierde prijswinnaar uitgeloot, waardoor iedereen kans maakt om te winnen.’

Tijdens het hoogtepunt van Kovekenskermis, de reuzenstoet zondagnamiddag, zullen een zestigtal reuzen door de Heirbrugwijk lopen.

‘We zijn erin geslaagd om de Waasmunsterse reus Eddy Geweldig te strikken’, zegt voorzitter Wilfried Van Rostenberghe. ‘Die lijkt op zanger Eddy Wally en het is de eerste keer dat die in een stoet zal meelopen.’

Zaterdagavond is er een gratis optreden van Electric Boogie, die swingende retromuziek speelt.

‘De vorige jaren stonden altijd schlagerbands- of zangers geprogrammeerd, maar die brachten vooral hun eigen fanclub mee, terwijl de kermis dient om de wijkbewoners samen te brengen’, luidt het.

De bestuursleden van vzw Koveken zijn op zoek naar reuzendragers. ‘Het is moeilijker geworden om die te vinden’, legt bestuurslid Glenn Ollevier uit.

‘Nochtans is het best leuk om te doen. Alleen je evenwicht bewaren is moeilijk, maar de reacties die je krijgt van het publiek, zijn onbetaalbaar.’

Het bestuur wil de reuzendragers ook een vergoeding geven.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio