Politici van nu zijn zachtgekookte eitjes in vergelijking met vroeger

Expo toont hoe strijd om kiezer evolueert

Expo toont hoe strijd om kiezer evolueert

Hendrik Callewier toont één van de verkiezingsaffiches die het rijksarchief tentoonstelt. Foto: loh

Kortrijk -

De tentoonstelling ‘Honderd jaar verkiezingspropaganda’ in het rijksarchief toont hoe de politieke propaganda door de jaren heen geëvolueerd is. Blijkt dat de politici vroeger de harde woorden niet schuwden en dat ze nu eerder voor een persoonlijke agenda kiezen.

Het rijksarchief van Kortrijk bouwde de afgelopen decennia een rijke verzameling politiek drukwerk uit. Een selectie daaruit kan je in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen bezichtigen, aangevuld met stukken uit andere verzamelingen en archiefbestanden. Die komen onder andere van de Kortrijkse burgemeester Jozef Lambrecht, Luciaan Wynendaele en Karel Gaeremynck.

‘Wat is er met het geld gebeurd?’

De tentoonstelling illustreert hoe partijen en kandidaten de voorbije eeuw de kiezer probeerden te overtuigen met sloganeske leuzen en beloften. ‘Geen stadhuiswoorden, maar stadhuisdaden! Wat is er met het geld gebeurd?’, zo schreeuwen de pamfletten. En: ‘Opgepast kiezer, laat u niet bedriegen!’ Of er was het manifest aan de fabriekswerkers.

‘Er is zeker een evolutie in de stijl die in de verkiezingspropaganda wordt gehanteerd’, meent samensteller Hendrik Callewier. ‘Vroeger werden heel wat straffere uitspraken gedaan. Zware woorden als bedrieger schuwden de kandidaten niet. Later werd de vorm belangrijker. Vandaag zien we meer persoonsgebonden verkiezingsprogramma's. Ik denk aan de persoonlijke agenda van Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw werden de persoonlijke flyers belangrijk, al zag je ook verkiezingspropaganda opduiken die meer op overlijdensberichten leek. Sommigen schuwen nu de persoonlijke merchandising niet. Thema's als mobiliteit en wonen keren altijd terug. Dat is ook eigen aan de lokale politiek. Wie straks folders en flyers in de bus krijgt en de tentoonstelling zag, die zal met andere ogen kijken naar al dat fraais. Het is best boeiend om te vergelijken.’

De tentoonstelling loopt in de hal van het rijksarchief tot 27 september. Open van dinsdag tot en met vrijdag tijdens de openingsuren van de leeszaal (8.30-16.30 uur). Toegang gratis. Ingang via de Guido Gezellestraat 1.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio