Jacht van Boudewijn rot weg

Na de dood van koning Boudewijn werd de Avila naar België overgebracht. Foto: ig

Terwijl koning Albert en koningin Paola met hun luxejacht Alpa op vakantie zijn in Italië, ligt een ander koninklijk vaartuig te verloederen. De Avila van wijlen koning Boudewijn moet dringend gerenoveerd worden. Het hout is aan het rotten.

‘Het renovatiedossier is geopend. We berekenen nu de kostprijs van de opknapbeurt en zullen vervolgens restaurateurs zoeken', zegt Dominique Henrard van het Brusselse legermuseum, waar de Avila wordt bewaard.

Boudewijn gebruikte het jacht haast dagelijks tijdens zijn vakanties in het Spaanse Motril. Hij viste het liefst op tonijn. Ook vier uur voor zijn vrouw hem dood vond in hun villa, bevond Boudewijn zich op de Middellandse Zee. Zo luxueus de Alpa van koning Albert is, zo sober is de Avila van wijlen Boudewijn. Het interieur bestaat uit een sobere woonkamer, een keukentje, een slaapkamer en een badkamer.

De Avila werd in 1964 op bestelling van Boudewijn als een sportvissersvaartuig gebouwd in het Spaanse Bilbao. Fabiola gaf de boot een naam die verwees naar de geboorteplaats van Sint-Teresa van Avila. Na de dood van Boudewijn in 1993 zette de koningin naar verluidt geen stap meer aan boord. Datzelfde jaar haalde de marine het jacht terug naar België. Dat het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis de laatste rustplaats werd, is logisch te verklaren: de marine levert traditiegetrouw de bemanning van de koninklijk jachten en onderhoudt die.

Tot aan de renovatie kunnen de bezoekers van het legermuseum de Avila bekijken op de binnenkoer. Het vaartuig, volledig uit hout vervaardigd, valt op met zijn lengte van 20meter en gewicht van 49ton. In de boot kunnen de bezoekers niet. Wel kunnen ze via een glazen deur naar binnen gluren.

Corrigeer

MEER NIEUWS