Vakantie

Door Salzburg in tien hoogtepunten

Door Salzburg in tien hoogtepunten

Het Hohensalzburgfort waakt over het oude stadscentrum van Salzburg. Foto: Monica Monté

Wat hebben Mozart, Herbert Von Karajan, de familie Von Trapp en Eddy Merckx met elkaar gemeen? De liefde voor Salzburg en zijn omgeving. Op een reuzenschaakbord, in een kasteel of op de fiets, de stad verrast in kleine hoekjes. Ga er ongegeneerd de toerist uithangen, met in het achterhoofd deze tien tips.

1. MIRABELL
Ontdek de stad langs de poort van het Mirabell-paleis. Waan je Julie Andrews of een van de Von Trappkinderen in de Mirabelltuinen en zing van do-re-mi aan de Pegasusfontein. En kijk niet vreemd op als je een dame in een dirndl ziet voorbijwandelen. De Oostenrijkers hechten nog veel belang aan hun traditionele klederdracht en durven zich netjes op te kleden voor een feestje of een voorstelling.

2. MOZARTKUGELN
Loop langs de Mozarteumuniversiteit en de kerk van de Heilige Drievuldigheid en steek de Salzachrivier over, naar het oude deel van de stad. Ga je in de Getreidegasse bij Fürst vergapen aan de Mozartkugeln, perfect ronde chocoladebollen gevuld met marsepein en noga. Fürst is de uitvinder van het snoepgoed en maakt elk jaar 1,4 miljoen ballen met de hand. Maar de confiserie was zo dom om er geen patent op te nemen en nu kun je ze overal in Salzburg en omstreken kopen. Ga niet voor de rode verpakkingen met de beeltenis van de componist erop, maar kies voor het echte werk, dat een zilverpapiertje met blauwe letters heeft.

3. HET MOZARTHUIS
Ga ook even kijken op nummer 9 van de Getreidegasse, waar Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren en hij tot zijn zeventiende woonde. Houd je blik ondertussen omhoog gericht terwijl je door de drukke, moderne winkelstraat loopt. De winkeluitbaters zijn verplicht om de traditionele stijl van de uithangborden te behouden, en dat levert soms echte pareltjes op. Zelfs McDonald's plooide en heeft een aangepast uithangbord. Kijk ook niet vreemd op als de straat nat is: er is een oud maar ingenieus systeem om de straten schoon te spoelen, met kanalen die bevoorraad worden door bronwater.

4. PAARDEN
Loop de hoek om naar de Hofstallgasse en bewonder de Festspielhäuser. Het gebouw, ooit de paardenstallen van de Prins Aartsbisschop, is de locatie van het jaarlijkse Salzburg Festival, het grootste zomerfestival in Europa voor opera, klassieke muziek en theater. Dirigent Herbert Von Karajan zette het festival na de Tweede Wereldoorlog op de kaart met vooral Mozart, de Vlaming Gerard Mortier nam na diens dood zijn taak als artistiek directeur over tot 2001. Zelfs beroemdheden als Boris Becker en Angela Merkel komen hier een opera meepikken.

Loop zeker ook even tot aan de Pferdeschwemme, het bassin dat ooit werd gebruikt om de paarden van de Prins Aartsbisschop te wassen. Het gebouw is mooi versierd met standbeelden van sterke paarden en prachtige friezen. De oude binnenstad van Salzburg is volledig autovrij gemaakt, ideaal om je met paard en kar te laten rondrijden.

5. MOZART BIJ KAARSLICHT
Passeer langs de Franciskanenkerk en probeer een tafel te pakken te krijgen in de St. Peters Stiftkeller, een restaurant binnen de muren van de benedictijnse Sint-Pietersabdij. Je kunt er 's avonds naar het Mozart Dinner, een driegangendiner met muzikanten die in historische kostuums en bij kaarslicht Mozart spelen. Op het plein staat ook de Salzburger Dom, waar Mozart werd gedoopt. Ga de kathedraal met de mooie voorgevel even binnen om de koepel te bewonderen.

6. KAPITELPLATZ
Uitrusten kan op een bankje achter de Dom, op de Kapitelplatz. Hier staat een groot schaakbord, voor een wedstrijdje tegen de locals die er elke dag zijn. De man op de gouden bol heet Sphaera, al wordt de sculptuur van Stephan Balkenhol in de volksmond ook weleens 'de man op de Mozartkugel' genoemd. Het plein is ook een goede plek om artiesten te ontdekken. Veel studenten van het conservatorium Mozarteum komen er hun stukken spelen voor wat kleingeld. 

7. SINT-PIETERSKERKHOF
Midden in de stad, tussen de oude huisjes gepropt, ligt het Sint-Pieterskerkhof. Het kerkhof, een van de mooiste ter wereld, bestaat al sinds de middeleeuwen en groeide gewoon met de stad mee. Slenter tussen de graven, probeer namen te ontcijferen op de grafstenen en geniet van de mooie bloemstukken die mensen er nog altijd plaatsen.
Keer terug richting Dom en loop rond het imposante gebouw om op de Mozartplatz te komen, waar de Oostenrijkse componist over zijn stad uitkijkt.

8. SACHERTORTE
Legendarisch is Café Tomaselli, aan de Alter Markt. Het is een plek waar artiesten en intellectuelen al bijna driehonderd jaar samenkomen om onder de kleurrijke parapluutjes op het terras te genieten van koffie of chocolademelk. Bestel zeker een stuk taart. Een dienster komt langs met een zilveren taartenschaal en je kunt kiezen uit wel tien verschillende stukken. Aanraders zijn de Sachertorte of de taart van wilde aardbeien die je alleen tijdens de zomer kunt krijgen.

9. HOHENSALZBURGFORT
Neem de kabelbaan naar het Hohensalzburgfort. Of neem gewoon de trappen. Boven op de Festungsberg (120 meter) kun je genieten van het uitzicht over de stad en de omgeving. Het kasteel, een van de grootste middeleeuwse kastelen van Europa, was door de eeuwen heen het huis van aartsbisschoppen. Bezoek zeker de Gouden Kamer, die versierd is met lederen tapijten met goudborduursel. Later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werden hier Italiaanse krijgsgevangenen en nazi's vastgehouden. Wandel over de mooie binnentuin, waar een schattig boompje in het voorjaar bloeit, en daal weer af door het labyrint van kamers en trappen naar de oude binnenstad.

10. DE FIETS OP
Salzburg en omgeving zijn ook prima geschikt om met de fiets te ontdekken. In de stad kun je fietsen huren, prachtige fietsroutes maken je wegwijs in de omgeving. Misschien kom je er Eddy Merckx wel tegen, die hier graag al eens komt fietsen. Elk jaar kun je ook deelnemen aan de Eddy Merckx Classic, een amateurwedstrijd die morgen, 23 september, plaatsvindt. De wedstrijd begint in Eugendorf, een schattig dorp op zowat tien kilometer van Salzburg. Merckx fietst elk jaar mee, samen met een paar oude wielercollega's, en vorig jaar ging er een klein museumpje open met oude fietsen van Merckx.

De 1.500 deelnemers starten voor een rit van 160, 107 of 60 kilometer. De banen rijden zacht, de hellingen zijn net pittig genoeg en af en toe passeer je een mooie boerderij of een houten kerkje. Aan kilometer 102 scheiden de echte mannen zich van de wieleramateurs en gaat het verder richting Fuschlmeer. En dan ontdekken de fietsers de Perfalleck, een klim van negentien procent die draait, keert en pijn doet aan de benen. En dan gaat het bergaf, met de Gaisberg in zicht. Wie de wedstrijd wint, maakt niet echt uit.
Achteraf is het fijn uitblazen op een terrasje in Eugendorf. Of in de oude stad, met een Almdudler of iets stevigere Kirschschnaps.
 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees