Tielt inspireert kunstenaars

© rdh

© rdh

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De stad is de komende weken een openluchtmuseum. Nog tot 21 oktober staan her en der kunstwerken tentoon in het kader van de kunstbiënnale Cuesta.

Randy De Clercq

Cuesta is het tweejaarlijkse openlucht kunstproject dat nu al voor de derde keer plaatsvindt. De kunstwerken staan overal in de stadskern van Tielt verspreid, om niet enkel de kunstkenner, maar ook de toevallige passant met kunst te confronteren. Dit jaar werkte Tielt samen met acht kunstenaars van over heel het land.

‘Dit is niet zomaar een beeldententoonstelling’, zegt Frederik Van Laere van de Tieltse cultuurdienst. ‘Het zijn stuk voor stuk nieuwe werken, die samen met de inwoners van Tielt zijn gemaakt of die impact hebben op de Tieltenaars.’

Een voorbeeld hiervan zijn de negen levensgrote foto's van Tieltenaars die hangen op de plek waar ze gemaakt werden. De geportretteerde haalt een herinnering op die aan die plek gelinkt is.

Reis naar Irak

Ook opvallend is het fictieve reisbureau in de Kortrijkstraat, in de vroegere fijnslijperij Werniers. Een kunstwerk dat vlug over de tongen ging. ‘Zo merk je dat Tielt best wel een kleine stad is. We hadden nog maar de eerste belettering aangebracht, toen het al gonsde van de geruchten. Er waren zelfs al mensen die vroegen wanneer ze bij ons konden boeken’, vertelt Van Laere.

Toch is een reisje bij het fictieve reisbureau Exile Travel niet echt aan te raden, want in de etalage wordt reclame gemaakt voor reizen naar Irak, Mauretanië en andere onfrisse landen. Met de etalage wil kunstenaar Peter Puype de mensen naar binnen lokken, waar een viertal beeldschermen staan waarop het verhaal van vluchtelingen wordt verteld.

In de oude collegesite zijn dan weer beeldschermen aangebracht aan de ramen langs de Kortrijkstraat met daarop kindergezichten, die via de wonderen der techniek de toevallige passanten volgen met hun ogen en hoofd. Mysterieus is dan weer de reddingsboot in het park, die op enkele meters hoogte staat en die wil waarschuwen voor de klimaatwijziging.

Een van de meer spectaculaire werken staat op de parking van de Delhaize, waar de rondtrekkende kunstenaar Karl Filips op enkele meters hoogte een wassalon heeft geopend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus