Ook 120 instellingen tonen interesse in project

Vlaamse primeur: Kortrijk lanceert publieke beeldbank

Vlaamse primeur: Kortrijk lanceert publieke beeldbank

De vier steden waren voor de lancering van de beeldbank in Kortrijk vertegenwoordigd. Foto: vkk

De steden Kortrijk, Brugge, Gent en Mechelen nemen een eigen beeldbank in gebruik. Het systeem is een primeur voor Vlaanderen. In Kortrijk kunnen inwoners straks al zelf foto's of video's opladen.

Vergelijk het met een ontsloten archief van foto's, video's en geluidsfragmenten. En bedenk dat je via internet al die informatie kan raadplegen. Het lijkt eenvoudig, maar technisch is het een hele klus en de stad Kortrijk was sinds 2009 bezig met de voorbereidingen. Om het project financieel draagbaar te houden werd ook contact gezocht met andere steden. Gent, Brugge en Mechelen vonden het leuk en participeerden. 120 andere instellingen staan vandaag te popelen om eveneens aan te sluiten.

‘De beeldbank moet toelaten de aanwezige honderdduizenden beeld- en multimediabestanden te beheren en die te ontsluiten, zowel intern als extern’, meldt Luc Van Beneden(ICT-Kortrijk). ‘Sinds vrijdag is het project operationeel. Dat wil zeggen dat de lokale besturen er hun materiaal in kunnen opslaan en dat die tienduizenden (al of niet) digitale foto's, ingescande documenten, video- en filmfragmenten en audiobestanden razendsnel op te zoeken zijn. Het wordt hen nu extra eenvoudig gemaakt om die te gebruiken.’

Eigen invulling

Iedere stad geeft een eigen invulling aan de beeldbank. Zo gaat Brugge die in eerste instantie voor intern gebruik houden.

Wat de stad Kortrijk betreft is het de bedoeling om ook het publiek de kans te geven de beeldbank te consulteren. ‘We denken niet alleen aan het brede publiek maar ook aan vereningingen die zelf hun foto's op een zeer gebruiksvriendelijke manier kunnen opladen. Dat zal gebeuren met respect voor privacy en copyright. De stad Kortrijk kiest er voorlopig voor om de beeldbank uit te breiden naar aanleiding van bepaalde projecten. Die opgeladen foto's vormen dan na enige tijd een samenhangend geheel. Zo organiseren we op 30 september een fotowedstrijd.’

Bruggenloop

Op 30 september is er een bruggenloop in Kortrijk. Naar aanleiding daarvan organiseert de stad Kortrijk een foto- en videowedstrijd waarbij het gebruik van de beeldbank centraal staat. Wie daaraan wil deelnemen bekijkt best eens de trailer over de beeldbank op www.beeldbank.kortrijk.be. De investeringen voor de site en alle voorbereidend werk bedragen ruim 250.000 euro.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio