Verdachte relschoppers melden zich bij politie

Haren likt zijn wonden na Facebook-party

De Facebook-party in het Nederlandse Haren is in de nacht van vrijdag op zaterdag danig uit de hand gelopen. Talloze relschoppers brachten overal in de buurt vernielingen aan en hadden het ook op de buurtbewoners gemunt. Volgens het Nederlands Verbond van Verzekeraars zou de schade minstens 1, maar misschien zelfs enkele miljoenen euro's bedragen. Een man van 84 werd mishandeld bij zijn woning en ook de hulpverleners werden belaagd.

De ravage die vrijdag door relschoppers veroorzaakt werd in het centrum van het Nederlandse Haren, was zaterdagochtend bij het eerste daglicht goed zichtbaar. De straten liggen bezaaid met blikjes en ander afval. Winkeliers gingen al vroeg naar het centrum om de schade aan hun winkels vast te stellen. Ruiten van etalages werden ingegooid en overal ligt glas. Een van de straten ligt bezaaid met supermarktartikelen zoals afwasmiddel en wasmiddel. Schoonmaakploegen doen er alles aan om de buurt zo snel mogelijk weer op te ruimen.

Er was echter niet alleen materiële schade. Een 84-jarige man uit Haren is rond middernacht zwaar mishandeld bij zijn woning.

De man trof in de bijkeuken van zijn huis een onbekende man aan. Het slachtoffer kreeg daarna een tegel tegen z'n hoofd aan, waarna volgens de politie het licht bij hem uitging. Het is niet bekend of hij met de tegel is geslagen of dat de steen tegen zijn hoofd is gegooid. De echtgenote trof haar man hevig bloedend aan.

De man werd met spoed naar het ziekenhuis overgebracht. Hij bleek zijn kaak te hebben gebroken. 

'Hulpverleners belaagd'

Voorts meldde de politie zaterdag dat ambulancemedewerkers en brandweerlieden vrijdagavond ernstig gehinderd werden in hun werkzaamheden. Ook raakten twee agenten lichtgewond.

'Hulpverleners werden belaagd door relschoppers. Zij verhinderden ambulancepersoneel om hulp te verlenen en brandweerlieden om het vuur te blussen', vertelde een woordvoerster van de politie.  Volgens de vrouw voelden de hulpverleners zich niet veilig en durfden zij vaak hun wagen niet uit. Onder meer een journalist kreeg zelfs rake klappen.

Relschoppers Haren melden zich bij politie

De ravage zou veroorzaakt zijn door een relatief kleine groep relschoppers. Het aantal arrestaties stond vrijdagavond op twintig. Volgens de woordvoerster liep dat aantal nog een klein beetje op. 'De meeste mensen kwamen niet om zich te misdragen, maar uit nieuwsgierigheid.' De 'feestgangers' kwamen volgens haar uit alle hoeken van Nederland.

Meerdere verdachten van de rellenhebben zichzelf zaterdag op diverse politiebureaus gemeld. Ze werden daarbij vaak begeleid door hun ouders. 

Hoeveel relschoppers zelf naar de politie zijn gestapt, kon hij nog niet zeggen. Maar het gaat om 'meerdere gevallen'. Volgens de woordvoerder kiezen de jongeren daarmee eieren voor hun geld, omdat de politie duidelijk heeft aangekondigd alle beelden van de rellen te bekijken en niet zal schromen verdachten van hun bed te lichten.

'Te weinig politie'

De inwoners van Haren kregen de kans om met burgemeester Rob Bats en de Groningse korpschef Oscar Dros op een gesloten bijeenkomst van gedachten te wisselen over de rellen in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Volgens veel bewoners was er in het begin van de avond te weinig politie op de been. Toen de rellen rond 21 uur uitbraken, stond de mobiele eenheid volgens hen machteloos tegenover de rellende meute. Een 20-jarige vrouw uit Haren, die op kamers woont in Utrecht, zei dat zij en haar kamergenoten al 2,5 week geleden via Facebook waren uitgenodigd voor het feest. 'Iedereen wist wat er te gebeuren stond. Hoe kan het dat gemeente en politie dan pas drie dagen vooraf maatregelen nemen?'

Er zijn ook inwoners die politie en gemeente niets verwijten, aldus een bewoner aan de Rijksstraatweg, een van de plekken waar hevige rellen waren. 'Er is maar één schuldige en dat is de relschopper.'

De hele zaterdag was er nog opvallend veel politie en mobiele eenheid op de been in het centrum van Haren.

Gedupeerde

Het Nederlandse Verbond van Verzekeraars raadt gedupeerden aan om contact op te nemen met hun verzekeraar. Verzekeraars zullen er volgens het verbond alles aan doen om de schade die ze vergoeden in rekening te brengen bij de veroorzakers van de schade.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees