Bourgeois zal beslissing Rode vernietigen

Bourgeois zal beslissing Rode vernietigen

Foto: mh

SINT-GENESIUS-RODE - In Sint-Genesius-Rode heeft een speciaal bijeengeroepen gemeenteraad beslist om toch zelf oproepingsbrieven te versturen. Enige Nederlandstalige schepen Anne Sobrie (CD&V) noemt de beslissing onwettelijk. Vlaams minister Bourgeois gaat ze vernietigen.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) liet gouverneur Lode De Witte eerder deze maand al Nederlandstalige oproepingsbrieven in Sint-Genesius-Rode versturen.

Daarop werd een speciale gemeenteraad bijeengeroepen. De Franstalige meerderheid in Rode is immers van oordeel dat de gouverneur daartoe niet het recht had en besliste ook zelf oproepingsbrieven te versturen. Ze belastte vanochtend daarvoor vijf Franstalige raadsleden. In welke taal dat zal gebeuren, is nog onduidelijk.

De woordvoerder van Bourgeois liet inmiddels weten dat de beslissing vernietigd zal worden. De minister roept de raadsleden tevens op om geen handelingen te stellen die onwettig zijn.

'Het kan niet dat dergelijke handelingen gedelegeerd worden aan gemeenteraadsleden. Dit is een taak die toekomt aan het schepencollege. De enige reden waarom men dit doet is om tuchtmaatregelen tegen leden van het schepencollege te vermijden', zegt Bourgeois.

De vijf raadsleden moeten kennelijk oordelen in welke taal de brieven moeten verstuurd worden. 'Dit is niet alleen overbodig maar druist ook in tegen de taalwetgeving die bepaalt dat oproepingsbrieven in het Nederlands moeten verstuurd worden', aldus de minister.

'Onwettelijk'

Schepen Anne Sobrie diende bij de minister een klacht in tegen de beslissing. 'Elke kiezer heeft al een oproepingsbrief gekregen', reageert Anne Sobrie misnoegd op Radio 1. 'Het is bovendien onwettelijk.'

Ze haalt ook aan dat de beslissing veel geld kost. 'Er moeten nu 24.000 brieven gedrukt worden. Ook de gemeenteraadsleden en de aanwezige politiekrachten moeten vergoed worden. Dat moet allemaal betaald worden voor een gemeenteraad die niet nodig was.'

Volgens de omzendbrief-Peeters uit de tweede helft van de jaren '90 moeten de documenten eerst naar alle inwoners in het Nederlands verstuurd worden, waarna Franstaligen een document in hun taal kunnen aanvragen.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S