Verhofstadt: 'N-VA en extreemrechts zijn hetzelfde'

Verhofstadt: 'N-VA en extreemrechts zijn hetzelfde'

Foto: IMAGEGLOBE

Het Europese discours van de N-VA is niet geloofwaardig. Dat stelt Europees parlementslid Guy Verhofstadt in een gesprek met Le Soir en de RTBF. Voor hem staat de partij gelijk aan extreemrechts.

In het interview haalt Verhofstadt, de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, zwaar uit naar nationalistische partijen in het algemeen. 'Ik geloof niet dat men de belangen van de burger kan verdedigen met een nationalistisch discours, het is een discours dat fout is.'

De wereld van morgen is een open wereld, stelt hij. En daarvoor is voor hem een sterker Europa nodig met een echte economische regering.

De voormalige premier spaart de N-VA niet. Hij herhaalt de analyse van zijn partijgenoot Patrick Dewael dat de N-VA en extreemrechts hetzelfde zijn, en verwijst daarbij naar voormalige Vlaams Belangers die nu op de lijsten van de N-VA staan. Dewael noemde de N-VA in juli al eens 'het nieuwe platform voor extreemrechts'.

Doodlopend straatje

Maar Verhofstadt stelt het nog scherper. Hij doet het Europese discours van de N-VA af als ongeloofwaardig. 'Uiteindelijk hervallen nationalisten altijd in een anti-Europees discours. Het bewijs: partijen zoals de N-VA willen geen supranationale lijsten en zijn tegen de multiculturele samenleving.'

De nationalistische stroming is volgens hem een doodlopend straatje in de context van mondialisering. 'De nationalisten zeggen dat om de werkgelegenheid en sociale zekerheid te beschermen, men zich moet terugtrekken achter de nationale grenzen. Dat is een leugen. Om ons eigen sociaal model te verdedigen, moeten we in een Europees kader werken', aldus Verhofstadt.

De voormalige premier heeft de indruk dat België het niet slecht doet, raadt de federale regering aan om het werk voor te zetten en niet te veel naar de peilingen te kijken. 

Verhofstadt zelf zal naar eigen zeggen niet terugkeren naar de Belgische politiek, ook al verkeert zijn partij Open VLD in moeilijkheden. Zijn toekomst is Europees, zegt hij. En als hij gevraagd wordt om Europees Commissievoorzitter te worden, dan zal hij niet weigeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees