Tom Van Asbroeck pakt brons op WK beloften

Onze landgenoot Tom Van Asbroeck pakte zaterdagmiddag brons op het wereldkampioenschap wegwielrennen bij de beloften. Goud was voor de Kazach Alexey Lutsenko. De Fransman Bryan Coquard haalde zilver.Lutsenko was zaterdagmiddag in het Nederlandse Valkenburg de snelste in een massaspurt. Hij toonde zich de snelste na een wedstrijd over 177 km. De 20-jarige renner volgt op de erelijst van het WK voor beloften de Fransman Arnaud Demare op.

Winst en verlies liggen in de spurt soms heel dicht bij elkaar. Vraag het maar aan Tom Van Asbroeck die zaterdag in het wereldkampioenschap voor de beloften op centimeters van het goud strandde.

De eerstejaarsprof van Topsport Vlaanderen-Mercator moest in Valkenburg enkel de Kazak Alexey Lutsenko en de Fransman Bryan Coquard laten voorgaan. De bronzen medaille betekende voor bondscoach Jean-Pierre zijn eerste medaille op de weg.

Het WK voor beloften leverde een gesloten wedstrijd op. Op de hellingen werd wel regelmatig gedemarreerd maar daarna viel het tempo telkens stil. Jasper Stuyven en Kenneth Vanbilsen ondervonden dat bijvoorbeeld toen ze in de voorlaatste ronde voorop geraakt waren met zes anderen.

Van die kopgroep bleven de Italiaan Fedi en de Oostenrijker Postlberger over. Samen met de Russische wereldkampioen tijdrijden Vorobyev, de Argentijn Sepulveda en de Pool Bernas konden ze de slotronde van zestien km in met een voorsprong van net geen twintig seconden. Maar ook dit nochtans sterke vijftal slaagde er niet in voorop te blijven, zodat een gegroepeerd peloton naar de voet van de Cauberg stormde.

De Belgische ploeg leverde er voorbeeldig werk met Jasper Stuyven die de spurt aantrok toen hij begrepen had dat hij zelf niet kon winnen. Kenneth Vanbilsen volgde gezwind in zijn wiel maar in het duwen en trekken geraakte Tom Van Asbroeck zijn twee voorgangers kwijt. Dat kostte hem allicht de overwinning, de regenboogtrui en de gouden medaille. Kenneth Vanbilsen was achtste.

Uitslag (157 dln):

1. Alexey Lutsenko (Kaz) de 177,1 km in 4u20:15
(gem: 40,829 km/u)
2. Bryan Coquard (Fra)
3. Tom Van Asbroeck
4. Hugo Houle (Can)
5. Luka Pibernik (Slo)
6. Johan Esteban Chaves (Col)
7. Hernando Bohorquez (Col)
8. Kenneth Vanbilsen
9. Wouter Wippert (Ned)
10. Sam Bennett (Ier)

Bekijk de volledige uitslag op www.sportwereld.be

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.