Merkel en Hollande blijven verdeeld over Europees bankentoezicht

Merkel en Hollande blijven verdeeld over Europees bankentoezicht

François Hollande en Angela Merkel Foto: AP

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zijn nog steeds verdeeld over het bankentoezicht in Europa. Dat bleek zaterdag op een gezamenlijke persconferentie in Asperg, in het zuidwesten van Duitsland.

In hun verklaringen bleven de staatslui lief voor elkaar, maar inhoudelijk verschilden ze duidelijk van mening. 'Hoe vroeger, hoe beter', verklaarde Hollande. 'Dit zal de tijd vergen die nodig is', repliceerde Merkel.

Parijs zou graag hebben dat het Europese bankentoezicht al in januari 2013 in voege treedt, maar Duitsland is duidelijk minder gehaast. 'De vraag blijft hoe we zoveel mogelijk etablissementen in rekening kunnen brengen', aldus de Franse president.

Net als de Europese Commissie wil Frankrijk het toezicht op de 6.000 banken van de eurozone toevertrouwen aan de Europese Centrale Bank, terwijl Duitsland dit toezicht wil beperken tot enkel de grote spelers. 'Wat telt voor mij is de kwaliteit. Het leidt tot niets om dit er zeer snel door te drukken als het niet functioneert', zei Merkel.

Beide regeringsleiders spraken ook over een ander heikel dossier: de geplande fusie van de vliegtuigbouwers EADS (Airbus) en BAE. Daarover lieten ze niet in hun kaarten kijken. 'Er is nog geen beslissing gevallen', verklaarde Merkel. De twee concerns hebben volgens het beursreglement tot 10 oktober om het akkoord af te ronden, of apart verder te gaan.

Met de bijeenkomst in het zuidwesten van Duitsland werd de vijftigste verjaardag gevierd van de toespraak van Charles de Gaulle in Ludwigsburg, waarmee de Frans-Duitse relaties nieuw leven werden ingeblazen.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees