Portugal bereid om besparingsmaatregelen te herzien

De Portugese regering, die vorige week nog geconfronteerd werd met omvangrijk straatprotest tegen haar besparingsbeleid, is nu toch bereid om alternatieven te onderzoeken. Dat werd beslist na een urenlange vergadering van de staatsraad in de nacht van vrijdag op zaterdag.

Het land moest vorig jaar een beroep doen op een internationaal steunpakket vanwege Europa en het Internationaal Monetair Fonds, maar moet in ruil besparen en hervormen.

Begin deze maand besliste de centrum-rechtse regering van Pedro Passos Coelho om de sociale bijdragen van loontrekkenden volgend jaar te verhogen van 11 tot 18 procent. De werkgeversbijdragen zouden in ruil wel verminderen, van 23,5 tot 18 porcent. Dit gaf aanleiding tot een storm van protest. De bevolking verweet Coelho de Robin Hood van de rijken te zijn.

Nu is de regering dus bereid alternatieven uit te werken. Binnenkort starten hierover onderhandelingen met werkgevers en vakbonden, verklaarde de staatsraad waarin ook de president en de regering zetelen. 29 september is opnieuw een grote betoging voorzien in Lissabon: met de aankondiging hoopt de regering het protest te ondergraven.
 

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees